Καλλιτέχνες δωρίζουν έργα για να μαζέψουν χρήματα για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Zeitz στην Αφρική

Καλλιτέχνες δωρίζουν έργα για να μαζέψουν χρήματα για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Zeitz στην Αφρική

Ο οίκος Christie's στο Λονδίνο θα παρουσιάσει έργα κάποιων από τους σπουδαιότερους σύγχρονους καλλιτέχνες, που δωρήθηκαν προς όφελος του Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, του πρώτου μεγάλου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Αφρική, το οποίο θα ανοίξει στο Κέιπ Τάουν το Σεπτέμβριο του 2017. Έργα από δεκατέσσερις καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των El Anatsui, Roger Ballen, Yto Barrada, Peter Beard, Eamonn Doyle & Niall Sweeney, Frances Goodman, Kendell Geers, Antony Gormley, Rashid Johnson, Isaac Julien, Harland Miller, Athi-Patra Ruga, Yinka Shonibare (MBE) και Pascale Marthine Tayou, θα είναι προς πώληση στην Ημερήσια Δημοπρασία Μεταπολεμικής και Σύγχρονης Τέχνης του οίκου Christie's στις 8 Μαρτίου. Τα κέρδη θα χρησιμοποιηθούν για το καταπίστευμα του Zeitz MOCAA, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του μουσείου. Τα έργα θα εκτεθούν στο Λονδίνο από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου 2017, ως μέρος της “20th-Century at Christie's”, μιας σειράς από δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2017.


Ο Mark Coetzee, εκτελεστικός διευθυντής και κύριος επιμελητής, λέει: “Το Zeitz MOCAA έχει αφοσιωθεί στη δημιουργία μιας πλατφόρμας για καλλιτέχνες από την Αφρική και τον κόσμο, και στην παροχή πρόσβασης για όλους στις εκθέσεις και το πρόγραμμά μας. Η ιδιαίτερη γενναιοδωρία καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο να δωρίσουν για έργα για αυτήν τη δημοπρασία, που σκοπό έχει την συγκέντρωση χρημάτων, θα εγγυηθεί ότι θα εκπληρώσουμε την αποστολή μας για πολλά χρόνια ακόμα.”

Ο Francis Outred, pρόεδρος και eπικεφαλής της Μεταπολεμικής και Σύγχρονης Τέχνης, είπε: “Μου έκανε εντύπωση, όταν επισκέφθηκα το χώρο στις αρχές του περσινού έτους, η απίστευτη φιλοδοξία και το όραμα του σχεδιαστή Thomas Heatherwick, που έκοψε σε κομμάτια το ιστορικό Σιλό Σιταριού του Κέιπ Τάουν και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα για την έκθεση έργων τέχνης. Το ιστορικό αυτό κτίριο, το οποίο λειτουργούσε κάποτε ως χώρος-κλειδί για εισαγωγές και εξαγωγές, πλέον θα λειτουργεί ως ένα σημείο διασταύρωσης μεταξύ της Αφρικής και του υπόλοιπου κόσμου για μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο οίκος Christie's μπορεί να παίξει ένα ρόλο σε αυτήν την ιστορία και ελπίζουμε ότι θα μαζέψουμε όσο περισσότερα χρήματα μπορούμε μέσω των γενναιόδωρων δωρεών των καλλιτεχνών και των γκαλερί για το μέλλον του μουσείου.”

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της δημοπρασίας είναι το “Warrior” (2015, εκτιμώμενη τιμή 400.000 με 600.000 λίρες) του El Anatsui, ένα από τα χαρακτηριστικά έργα με καπάκια μπουκαλιών του καλλιτέχνη. Σχηματοποιώντας χιλιάδες καπάκια από αλουμίνιο που βρίσκει από αποστακτήρια κοντά το σπίτι του στη Νσούκα της Νιγηρίας, ο Anatsui δημιουργεί όμορφα δουλεμένες ταπισερί, τις οποίες ράβει με χάλκινο σύρμα, δημιουργώντας μεγάλα πολύχρωμα “υφάσματα” που κυματίζουν στην ιστορία της Δυτικής Αφρικής, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν. Το “Warrior” είναι μια δεξιότεχνη απεικόνιση δυναμισμού και κίνησης, η εικόνα μιας χρυσής φιγούρας είναι πλεγμένη σε μια μονή στρώση μεταλλικού υφάσματος, που φαίνεται να ξεπηδά ευλύγιστα από το έργο στο χώρο μπροστά του.

Στα άλλα σημαντικά έργα είναι το “Boy Balancing Knowledge II” (2016, εκτιμώμενη τιμή: 50.000 με 70.000 λίρες) του Yinka Shonibare (MBE), το οποίο χρησιμοποιεί την εμπορική ιστορία των ευρέως διαθέσιμων “Αφρικάνικων” υφασμάτων -τα οποία στην πραγματικότητα παράγονται στην Ολλανδία και εξάγονται στην Ινδονησία-, για να εξερευνήσει έννοιες γύρω από την Αφρικάνικη αυθεντικότητα στην παγκόσμια αγορά. Το “Poupee Pascale” του Pascale Marthine Tayou επανερμηνεύει τα τελετουργικά διακόσμησης στη γλυπτική της Δυτικής Αφρικής, ντύνοντας τις κρυστάλλινες φιγούρες του με κοστούμια φτιαγμένα από καθημερινά σκουπίδια. Την ίδια στιγμή, αυτά τα έργα συνομιλούν με τις αποδομημένες ανθρώπινες φιγούρες του Antony Gormley ή στο έργο του Isaac Julien για τη μεταβαλλόμενη εντύπωση που έχει η Κίνα για τον εαυτό της σε έναν υπeρ-παγκοσμιοποιημένο εικοστό πρώτο αιώνα.

 

Στεγασμένο στο ιστορικό  Σιλό Σιταριού, το οποίο στέκεται στο V&A Waterfront του Κέιπ Τάουν από το 1921, το Zeitz MOCAA είναι ένα ανορθόδοξο, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της τέχνης από την Αφρική και την Αφρικάνικη Διασπορά. Αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα που θα τιμά και θα βάζει σε ιστορικό πλαίσιο την αφρικάνικη τέχνη, ενώ την ίδια στιγμή θα στηρίζει νέους καλλιτέχνες, το μουσείο θα στεγαστεί σε ένα από τα πιο ιστορικά οικοδομήματα του Κέιπ Τάουν. Το αποτελούμενο από 9.500 τ.μ. κτίριο θα εκθέτει έργα σε 80 αίθουσες σε εννιά ορόφους και έχει σχεδιαστεί από τον Thomas Heatherwick. Ενώ το μέγεθος του ίδιου του μουσειακού χώρου θα επιτρέψει σε καλλιτέχνες από την Αφρική και τη Διασπορά της να εκτεθούν σε μεγάλη κλίμακα, με τη δέσμευσή του για καλλιτεχνική εκπαίδευση και δωρεάν είσοδο, το μουσείο θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει ότι η τέχνη είναι προσβάσιμη σε όλους -και αυτό θα εμπνεύσει επερχόμενες γενιές καλλιτεχνών.

 

Λίγα ακόμη λόγια για το Zeitz MOCAA 

 Η αποστολή του Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (Zeitz MOCAA), το οποίο θα ανοίξει στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, είναι να συλλέξει, να διατηρήσει, να ερευνήσει και να εκθέσει την τελευταία λέξη της σύγχρονης τέχνης από την Αφρική και τη Διασπορά της, να αναπτύξει υποστηρικτικά προγράμματα εκπαίδευσης και ενίσχυσης για όλους, να ενθαρρύνει τη διαπολιτισμική κατανόηση και να εγγυηθεί πρόσβαση σε όλους. Ογδόντα αίθουσες θα είναι αφιερωμένες σε μια μόνιμη συλλογή, σε προσωρινές εκθέσεις και Κέντρα για Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, Φωτογραφία, Ενδυματολογία, Επιμελητική Αριστεία και για την Πρακτική της Περφόρμανς. Το Zeitz MOCAA θα συνεργαστεί με διάφορα τοπικά και διεθνή ιδρύματα, θα διαχειρίζεται ένα καταξιωμένο Πρόγραμμα Επιμελητικής Εκπαίδευσης και θα δανείζει έργα τέχνης σε μουσεία σε όλον τον κόσμο. Ως ένα δημόσιο, μηκερδοσκοπικό πολιτιστικό ίδρυμα βασίζεται σε φιλανθρωπική υποστήριξη από ανθρώπους, εταιρείες και άλλα ιδρύματα.

 

Λίγα λόγια για τον οίκο Christie''s

 Ο Christie's, η σημαντικότερη επιχείριση τέχνης στον κόσμο, πραγματοποίησε παγκοσμίως δημοπρασίες, ιδιωτικές και ψηφιακές πωλήσεις στο πρώτο μισό του 2016, που απέδωσαν 2,1 δισεκατομμύρια λίρες/ 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Christie's είναι ένα όνομα και ένας χώρος συνώνυμος της εξαιρετικής τέχνης, ασυναγώνιστης εξυπηρέτησης και ειδικότητας, αλλά και διεθνούς λάμψης. Ο οίκος Christie's πραγματοποιεί περίπου 350 δημοπρασίες το χρόνο σε πάνω από 80 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων όλων των τμημάτων των καλών και των διακοσμητικών τεχνών, κοσμήματα, φωτογραφίες, αντικείμενα συλλεκτικής αξίας, κρασί και άλλα. Οι τιμές αρχίζουν από 200 και ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο Christie's επίσης έχει μια μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία ιδιωτικών πωλήσεων για τους πελάτες του, σε όλες τις κατηγορίες, με έμφαση στη μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη, τον Ιμπρεσιονισμό και τη μοντέρνα τέχνη, τους πίνακες Μεγάλων Δασκάλων και τα κοσμήματα.

 Ο Christie's έχει παγκόσμια παρουσία σε 46 χώρες, με 12 αίθουσες δημοπρασιών σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού, της Γενεύης, του Μιλάνου, του Άμστερνταμ, του Ντουμπάι, του Χονγκ Κονγκ, της Σαγκάης και του Μουμπάι. Ο Christie's έχει ηγηθεί της αγοράς με εκτεταμένες πρωτοβουλίες σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με επιτυχημένες πωλήσεις και εκθέσεις στο Πεκίνο, το Μουμπάι και το Ντουμπάι.

 

Δημόσια έκθεση στο Λονδίνο: 3-7 Μαρτίου

Δημοπρασία Post-War and ContemporaryArt Day Auction: 8 Μαρτίου 2017, 3 μ.μ.