Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για τις εκλογές των ΗΠΑ 

Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για τις εκλογές των ΗΠΑ 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν ακόμα η πανδημία του κορονοϊού επηρεάσει όλο τον πλανήτη, ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν ότι όδευε προς ανανέωση της θητείας του, δεδομένου ότι η οικονομία πήγαινε καλά και ότι οι Δημοκρατικοί προέρχονταν από το μεγάλο φιάσκο των προκριματικών της Αϊόβα. Την ίδια περίπου, περίοδο ο Τζο Μπάιντεν όχι μόνο βρισκόταν σε δεινή θέση, αλλά υπήρχαν μέχρι και δημοσιεύματα που τον έφερναν έτοιμο να αποσυρθεί από την διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Επτά μήνες μετά και 30 ημέρες πριν τις εκλογές όλα έχουν αλλάξει από τον τυφώνα που λέγεται «κορονοϊός» με πιο πρόσφατο διάσημο θύμα του τον πρόεδρο Τραμπ. Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα δίνουν και παίρνουν. 

«Ακόμα κι αν δεν νοσήσει σοβαρά, το θετικό τεστ θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για την πολιτική του τύχη», αναφέρει το δίκτυο CNBC σε ανάλυση του, δεδομένου της μέχρι τώρα στάσης του για τη σοβαρότητα της πανδημίας. Στα πρώτα στάδια της κρίσης, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον Λευκό Οίκο και η απαξιωτική ρητορική του ίδιου προέδρου συνέβαλαν στο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια υγεία και τουλάχιστον 200.000 Αμερικανοί να χάσουν τη ζωή τους. Στο ντιμπέιτ της περασμένης Τρίτης, έβγαλε μια μάσκα από την τσέπη του, λέγοντας ότι φοράει μάσκες μόνο όταν χρειάζεται, κατηγορώντας παράλληλα τον Τζο Μπάιντεν που τις φορά συστηματικά. Εφόσον πάντως ο πρόεδρος αποφύγει τις όποιες τυχόν επιπλοκές, τα αμερικανικά μέσα θεωρούν βέβαιο ότι το σύνθημά του για την περιπέτεια που ο ίδιος πέρασε θα είναι «σας το είχα πει, ο κορονοϊός δεν είναι μεγάλη υπόθεση».

Σε αυτό το σενάριο ο Τραμπ φαίνεται να στερείται πια αφηγήματος. Πέραν του γεγονότος ότι δεν θα μπορεί -πρακτικά- να κάνει μεγάλες συγκεντρώσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να στρέψει τη προσοχή της κοινής γνώμης σε άλλο ζήτημα και ιδίως να κερδίσει ανεξάρτητους ψηφοφόρους. 

Το δεύτερο σενάριο το οποίο απεύχονται και οι δύο πλευρές είναι αυτό της σοβαρής επιπλοκής της ασθενείας του προέδρου. Είναι ένα ενδεχόμενο που βυθίζει τις ΗΠΑ σε πολιτική κρίση για αρκετούς λόγους. Από τη μια, ο Τραμπ θα πρέπει να μεταβιβάσει (προσωρινά) την εξουσία στον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, στο πλαίσιο της 25ης Τροπολογίας, κάτι που έχει συμβεί μόνο τρεις φορές στην ιστορία των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους του νεώτερου. Από την άλλη, θα πρέπει τα 168 μέλη της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής να επιλέξουν ένα άλλο υποψήφιο, αν τελικά ο Τραμπ αποσυρθεί. Ωστόσο υπάρχει ένα διαδικαστικό και πρακτικό πρόβλημα, η ψηφοφορία στην Αμερική έχει ξεκινήσει, την ώρα που δεκάδες εγκεκριμένα και τυπωμένα ψηφοδέλτια με το όνομα των Τραμπ-Πενς έχουν ήδη αποσταλεί. 

Σημειώνεται ότι το σενάριο αναβολής των εκλογών είναι δύσκολο αν όχι ανέφικτο. Ακόμα και αν οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τη Βουλή συμφωνήσουν σε αναβολή, ένα είναι το δεδομένο ότι στις 20 Ιανουαρίου ορκίζεται ο πρόεδρος...

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση του κορονοϊού είναι ένα θέμα, στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν έχει συντριπτικό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα η καμπάνια του πρώην αντιπροέδρου, επέλεξε μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης Τραμπ να μην κινηθεί με αρνητικές διαφημίσεις, γεγονός που οι αναλυτές θεωρούν ότι προσμετρά θετικά για τον ίδιο.

Σε αυτό το καμβά κινούνται τα πράγματα ένα μήνα πριν τις εκλογές, με τον πρόεδρο Τραμπ να μην έχει στη φαρέτρα του, το «όπλο» της ισχυρής οικονομίας, αφού στην τελική ευθεία, η ανάκαμψη δεν είναι αυτή που ο ίδιος και οι σύμβουλοι του θα περίμεναν. 

Τα θέματα της υγείας κυριαρχούν στην αμερικανική ειδησεογραφία και σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, με αφορμή τον διορισμό της Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο, 6 στους 10 ανεξάρτητοι ψηφοφόροι φοβούνται την κατάργηση του Obamacare από μια συντηρητική πλειοψηφία στον εν λόγω θεσμό και στρέφονται προς τους Δημοκρατικούς. 

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Νάνσι Πελοζι την επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Ήδη αναλυτές εικάζουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα συμφωνήσουν πριν τις εκλογές με τους Δημοκρατικούς για να μπορέσουν να περισώσουν ό,τι μπορούν σε πολιτικό επίπεδο.