«Καμπανάκι» Λυκούδη για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής

«Καμπανάκι» Λυκούδη για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής

Την ανάγκη να στελεχωθεί το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο με στελέχη του στενού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Σπύρος Λυκούδης, σχολιάζοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό και θεωρητικό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7, ο Σπύρος Λυκούδης αναφέρθηκε στο μέλλον του Κινήματος Αλλαγής, ενώ τόνισε πως έκανα ό,τι μπορούσε «για να βοηθήσει να ανοίξει ένας διάλογος και ένας δρόμος, όταν κανένας σχεδόν δεν ανταποκρινόταν».

Όπως ανέφερε «το πράγμα μπήκε σε ένα κανάλι και θέλω να πιστεύω πως θα προχωρήσει παρά το ότι έχω αρκετές επιφυλάξεις για το πώς ξεκίνησε και πως οικοδομείται αυτή η προσπάθεια. Νομίζω ότι γίνεται με λιγότερη τόλμη από ότι εγώ θα ήθελα. Αλλά παρά ταύτα προσπαθώ να επικεντρωθώ στο μείζον κάθε φορά».

«Το μείζον είναι να στηθεί και να προχωρήσει και να γίνουν βέβαια όσα χρειάζονται χωρίς μεμψιμοιρίες και αποκλεισμούς και σε πρόσωπα και σε χώρους.Αν το Κίνημα Αλλαγής εξελιχθεί απλώς σε μια λίγο μεγαλύτερη διεύρυνση του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν θα πείσει κανέναν. Επιμένω λοιπόν ότι αν το Κίνημα Αλλαγής κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να ανοίξει και να γίνει όσο το δυνατόν ισχυρότερο, από εκεί και πέρα θα μπορεί να διαμορφώσει και καλύτερες προϋποθέσεις συμμαχιών. Θα έλεγα όμως ότι δεν πρέπει να ξεκινάμε με μια τέτοια συζήτηση. Γιατί στην φάση που γεννιέται ένας πολιτικός οργανισμός, αν αρχίσει να αναζητάει με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει, έχει καταργήσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του αυτονομία», πρόσθεσε.

Για τα όρια της Κεντροαριστεράς και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε αυτήν

Όπως αναφέρει, αφορά τα όρια, τον χαρακτήρα και την έκταση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, της σύγχρονης Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη. Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο κινείται η ευρύτερη Κεντροαριστερά».

Ο βουλευτής αναρωτιέται αν αυτό περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και απαντάει λέγοντας ότι «το βασικό ζήτημα, το μέχρι που εκτείνεται η μεγάλη δημοκρατική, αριστερή Παράταξη έχει σχέση και με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σκεφτεί τι ο ίδιος είναι, ποιος ο χαρακτήρας του και τι θέλει. Γιατί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε, ένα ριζοσπαστικό, αντισυστημικό κόμμα, προφανώς δεν ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της Κεντροαριστεράς».

«Αν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει ότι είναι άλλο πράγμα και κάνει μεγάλη τομή και στη φυσιογνωμία του και στην πολιτική του, τομή όμως, όχι ρετουσαρίσματα, τότε είναι άλλο ζήτημα. Ρωτάνε αν μας απασχολεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον απασχολεί η Κεντροαριστερά; αν τον απασχολεί ας δείξει τι θέλει», καταλήγει.