Kάνουν πίσω οι Κούρδοι στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας - Ζητούν συνομιλίες με τη Βαγδάτη

Kάνουν πίσω οι Κούρδοι στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας - Ζητούν συνομιλίες με τη Βαγδάτη

Οι κουρδικές αρχές στο Ιράκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι «παγώνουν» τη διαδικασία ανακήρυξης ανεξαρτησίας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης με τη Βαγδάτη μέσω διαλόγου.

«Οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα οδηγήσουν σε καμία νίκη, θα οδηγήσουν τη χώρα σε πλήρη καταστροφή», δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), σύμφωνα με το Reuters.

Το KRG πρότεινε άμεση κατάπαυση του πυρός, αναστολή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και «έναρξη ανοικτού διαλόγου με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με βάση το ιρακινό σύνταγμα».

Ωστόσο η Βαγδάτη απέρριψε την πρόταση. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Haider al-Abadi δήλωσε ότι το KRG θα πρέπει να ακυρώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως προϋπόθεση για συνομιλίες. Επίσης εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει μεταβάλει υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας από τότε που ξεκίνησε εκστρατεία, την περασμένη εβδομάδα, εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι ελέγχουν μια αυτόνομη περιοχή τριών βόρειων επαρχιών.

Η Βαγδάτη έχει κηρύξει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία παράνομο και απάντησε καταλαμβάνοντας το Κιρκούκ, τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές γύρω από αυτήν και άλλα εδάφη που οι Κούρδοι είχαν καταλάβει μετά από μάχες με το ISIS.

Φωτογραφία αρχείου