Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού από τη Βραζιλία
Βρετανία

Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού από τη Βραζιλία

Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού από τη Βραζιλία ανιχνεύθηκαν επί βρετανικού εδάφους. Σύμφωνα με το Skynews, τρία κρούσματα του στελέχους το οποίο είναι γνωστό και ως P1, ταυτοποιήθηκαν στην βρετανική επικράτεια.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σκοτία, αλλά σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση δεν συνδέονται με τα περιστατικά που βρέθηκαν στην Αγγλία.

Τα δύο από τα περιστατικά αφορούν άτομα τα οποία επέστρεψαν στην χώρα από τη Βραζιλία στα μέσα Φεβρουαρίου, πριν τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα καραντίνας σε ξενοδοχεία για όσους φτάνουν στη Βρετανία από χώρες υψηλού κινδύνου. Για την μόλυνση του τρίτου ατόμου δεν έχει γίνει γνωστό αν συνδέεται με τα άλλα δύο περιστατικά.

Αλλά και στην περίπτωση των κρουσμάτων στη Σκωτία και οι τρεις είχαν επισκεφθεί τη Βραζιλία και επέστρεψαν στο Αμπερντίν με πτήσεις μέσω Παρισιού και Λονδίνου. Σύμφωνα με την σκοτσέζικη κυβέρνηση, οι αρμόδιες αρχές έχουν επικοινωνήσει με όλους τους επιβάτες της πτήσης από το Λονδίνο.

Ο κίνδυνος για την ευρύτερη κοινότητα θεωρήθηκε χαμηλός, αλλά προληπτικά οι αξιωματούχοι που ερευνούσαν τις αγγλικές λοιμώξεις κινούνται γρήγορα κάνοντας τεστ προκειμένου να εντοπίσουν τις επαφές των κρουσμάτων, δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας (Public Health England, PHE).

Η Σούζαν Χόπκινς, διευθύντρια στρατηγικής της PHE για την COVID-19, δήλωσε ότι οι προηγμένες δυνατότητες προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδίων της Βρετανίας σημαίνει ότι βρίσκουν περισσότερες παραλλαγές και μεταλλάξεις από πολλές άλλες.

Το βραζιλιάνικο στέλεχος του κορονοϊού, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην πόλη του Μανάους και θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό.