Κατάρρευση γέφυρας στην Γένοβα - Στους 35 οι νεκροί σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής

Κατάρρευση γέφυρας στην Γένοβα - Στους 35 οι νεκροί σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η ιταλική κοινή γνώμη τις έρευνες στα χαλάσματα της οδογέφυρας Μοράντι έξω από τη Γένοβα η οποία κατέρρευσε την ώρα που την διέσχιζαν αυτοκίνητα.

Πηγές της ιταλικής Πυροσβεστικής κάνουν λόγο για 35 νεκρούς, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά καθώς τα συνεργεία διάσωσης ερευνούν για επιζώντες. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται κι ένα παιδί ηλικίας 9 ετών.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο AGI, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι είχε κάνει λόγο για περίπου 30 νεκρούς και πολλούς σοβαρά τραυματισμένους.

«Ευχαριστώ τους πυροσβέστες, τους επαγγελματίες διασώστες και τους εθελοντές που επιχειρούν στο σημείο από το πρώτο λεπτό και παραμένουν εκεί σκάβοντας και σώζοντας ζωές. Δυστυχώς, υπάρχουν 30 επιβεβαιωμένοι νεκροί και πολλοί σοβαρά τραυματίες» δήλωσε ο Σαλβίνι από την Σικελία και δεσμεύθηκε «ενώπιον των Ιταλών να φθάσει έως το τέλος για να καθοριστούν οι ευθύνες της απαράδεκτης καταστροφής διότι δεν είναι δυνατό να εργάζεται κανείς και να πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο εν έτει 2018».

Νωρίτερα ο Ιταλός υφυπουργός Μεταφορών, Εντοάρντο Ρίξι, ενημέρωνε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως η κατάρρευση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους και ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί.

«Δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική γέφυρα ... δεν κατασκευάσθηκε με τρόπο που να αποτρέπει μια κατάρρευση τέτοιου είδους», δήλωσε ο Ρίξι στο SkyNews24, μιλώντας από τη Γένοβα. «Κατέρρευσε το κεντρικό τμήμα της γέφυρας». Για μεγάλη τραγωδία έκανε λόγο και ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών.

Οχήματα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας έχουν σπεύσει στο σημείο του τραγικού συμβάντος με τους πρώτους τραυματίες να έχουν ήδη διακομιστεί στα νοσοκομεία.

Στις έρευνες λαμβάνουν μέρος και διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που μπορούν να εντοπίζουν εγκλωβισμένους σε συντρίμμια.   

Τελευταία ενημέρωση 19:44

Η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια, δήλωσε ένα διευθυντικό στέλεχος της ASPI, της εταιρείας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου.

Τελευταία ενημέρωση 18:47

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει τη βαθύτατη συμπόνια και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και στον ιταλικό λαό.

Τελευταία ενημέρωση 18:36

Σύμφωνα με πηγές από την ιταλική πυροσβεστική, ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ανήλθε σε 35, μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Τελευταία ενημέρωση 17:39

O κυβερνήτης της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι προειδοποίησε ότι ο αριθμός των 22 νεκρών σίγουρα θα αυξηθεί «σημαντικά».

Τελευταία ενημέρωση 17:27

Η κατάρρευση της οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α 10 της Γένοβας, μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε, σήμερα το μεσημέρι. στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.

 

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια με τους οδηγούς τους, σύμφωνα με την Rai. Στην περιοχή υπάρχουν και σπίτια, που μπορεί να υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη».

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η άσφαλτος υποχώρησε σε συνολικό μήκος 150 έως 200 μέτρων καταπλακώνοντας τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω και ρίχνοντας στο κενό εκείνους που ήταν πάνω στην γέφυρα, η οποία σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ είχε κατασκευαστεί το 1965 και έχει μήκος 1.185 μέτρα. Εργασίες ανακαίνισης της γέφυρας είχαν πραγματοποιηθεί το 2016.

Τις τελευταίες ημέρες η περιοχή της Γένοβας πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία το έδαφος να έχει μετατραπεί σε λάσπη.

Στον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο υπουργός αρμόδιος για τις υποδομές Ντανίλο Τονινέλι.