Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα

Μετά από υπαναχωρήσεις που έφτασαν μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα πέρσι το καλοκαίρι, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να το καταθέσει στη Βουλή. Πλην όμως, επέλεξε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως καταγγέλλει η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. «Προφανώς η απούσα, τόσο καιρό, Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου με αυτήν την κίνηση έχει ως μοναδικό της στόχο, να μην μπορέσουν  όσοι θέλουν να καταθέσουν τις απόψεις τους διεξοδικά στη Βουλή» σχολιάζει με δήλωσή της.

Με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/26/ΕΕ περί συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων κ.λπ. και ρυθμίζονται: α) η λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης ή συλλογικής προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων κ.λπ., β) άλλα θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.)

Στο πρώτο μέρος επανακαθορίζεται η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, από το ΥΠ.ΠΟ.Α., στους αναφερόμενους οργανισμούς και οντότητες διαχείρισης και προστασίας πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Ορίζονται, επίσης, εξαιρέσεις από αυτή τη χορήγηση άδειας, υπό  προϋποθέσεις. Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, που απαριθμούνται ενδεικτικά, και καθορίζονται αυτές των οργανισμών συλλογικής προστασίας.

Τι προβλέπει

Τίθενται κανόνες για την οργάνωση και λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των ανεξάρτητων οντοτήτων διαχείρισης. Επανακαθορίζονται οι σχέσεις μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των δικαιούχων (σύναψη σύμβασης ανάθεσης για τη διαχείριση του περιουσιακού τους δικαιώματος ή τις εξουσίες που απορρέουν από αυτό, δυνατότητα συμμετοχής στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης κ.α.).

Προσδιορίζονται για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και τις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης, ο τρόπος διαχείρισης των εσόδων από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και διενέργειας των κρατήσεων επ'' αυτών, το ανώτατο ύψος των εξόδων διαχείρισής τους, οι προθεσμίες για την διανομή των οφειλόμενων ποσών σε δικαιούχους ή σε άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, οι διαδικασίες για την διαχείριση οφειλομένων ποσών σε δικαιούχους που δεν εντοπίζονται (μη διανεμητέα ποσά) κ.α.

Επανακαθορίζεται η σχέση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης με τους χρήστες των δικαιωμάτων που διαχειρίζονται, ορίζονται διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας σε χρήστες, τίθενται κριτήρια για τον προσδιορισμό της αμοιβής από τη χρήση των δικαιωμάτων και ορίζονται οι υποχρεώσεις των χρηστών προς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης καθώς και των σε βάρος τους κυρώσεων σε περίπτωση παράβασής τους.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης

Ορίζεται η διαδικασία διεκπεραίωσης τυχόν καταγγελιών, σχετικά με τη σύμβαση ανάθεσης για τη διαχείριση των δικαιωμάτων και τη λήξη αυτής, τους όρους εισδοχής μέλους, την είσπραξη των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους, τις κρατήσεις και τις διανομές. Παρέχεται η δυνατότητα γνωστοποίησης, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, από πρόσωπα (φυσικά και νομικά), ενδεχόμενων παραβάσεων διατάξεων του υπό ψήφιση μέρους ή του ν.2121/1993 και ορίζεται η σχετική διαδικασία αντιμετώπισης αυτών. Εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης για τυχόν διαφορές και προσδιορίζεται η απαιτούμενη διαδικασία σχετικά με τον καθορισμό της αμοιβής των δικαιούχων για δημόσια εκτέλεση μουσικής σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για περιπτώσεις παράβασης ή μη συμμόρφωσης προς τον νόμο, ορίζεται διοικητικό πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται, προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Σήμερα προβλέπονται αντίστοιχες κυρώσεις, οι οποίες διαφοροποιούνται ως προς το ύψος του κατώτατου επιβαλλόμενου χρηματικού προστίμου το οποίο ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ και το γεγονός ότι επιβαλλόταν μόνο για σοβαρές ή επανειλημμένες παραβάσεις. Καθορίζεται η διαδικασία επιβολής των σχετικών κυρώσεων. Συγκεκριμένα, η παράβαση διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από διεξαγωγή σχετικής έρευνας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και έλεγχο από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές- λογιστές ή υπηρεσίες ελέγχου άλλων συναρμόδιων Υπουργείων.

Παρέχεται η δυνατότητα ορισμού, από το αρμόδιο δικαστήριο, Επιτρόπου Εξυγίανσης και ενός αναπληρωτή του, σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων ή σοβαρού οικονομικού ή διαχειριστικού προβλήματος οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή ανεξάρτητης οντότητας έναντι των πιστωτών του.

Στο δεύτερο μέρος, ρυθμίζονται εκκρεμή θέματα του υπουργείου Πολιτισμού. Ανάμεσα σε αυτά θεσπίζεται η δυνατότητα παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για απώλειες ή φθορές που είναι δυνατόν να προκληθούν σε αρχαιότητες, έργα τέχνης, έργα πολιτιστικής και ιστορικής αξίας και κινητά μνημεία, τα οποία εκτίθενται είτε στην ημεδαπή είτε σε περιοδικές εκθέσεις στην αλλοδαπή (αυτό ήταν έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση και κακώς δεν έχει γίνει νόμος μέχρι σήμερα. Θα βοηθήσει στο να γίνονται περισσότερες εκθέσεις, καθώς χαμηλώνει το κόστος ασφάλισης των έργων). Επίσης, ορίζεται πως ασφαλίζεται το καταδυόμενο προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας και αμείβεται χωριστά για κάθε ημέρα κατάδυσης. Παρέχεται η δυνατότητα  της εκ νέου παράτασης των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απασχολούμενων σε έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί σε Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, τις επόμενες ημέρες.

Δήλωση Ολγας Κεφαλογιάννη

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για περισσότερο από ένα χρόνο, δημιουργοί και χρήστες περιμένουν, με αγωνία, το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, καθώς και την ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας.

Όλο αυτό το διάστημα, η Κυβέρνηση έκανε διαρκείς πειραματισμούς και συνεχείς αλλαγές στο σχέδιο νόμου λόγω των σκληρών παρασκηνιακών συγκρούσεων ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσαν σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα σε δημιουργούς και χρήστες. 

Χθες το βράδυ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε το σχετικό σχέδιο νόμου για ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Προφανώς η απούσα, τόσο καιρό, Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου με αυτήν την κίνηση έχει ως μοναδικό της στόχο, να μην μπορέσουν  όσοι θέλουν να καταθέσουν τις απόψεις τους διεξοδικά στη Βουλή.

Η απαξίωση του διαλόγου από την Κυβέρνηση, η αδιαφορία της προς τις ορθές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τελικά η προσβολή προς δημιουργούς, καλλιτέχνες και όλους τους ενδιαφερόμενους είναι μεγάλη.

Τα υπόλοιπα στη Βουλή». 

 

Αγγελική Κώττη