Καθαρή νικήτρια η A. Merkel στην τηλεμαχία με τον M. Schulz

Καθαρή νικήτρια η A. Merkel στην τηλεμαχία με τον M. Schulz

Καθαρά φαίνεται πως επικράτησε ο Angela Merkel του Martin Schulz κατά τη χθεσινή πρώτη και τελευταία τηλεμαχία των δύο βασικών υποψηφίων για την καγκελαρία στη Γερμανία, μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Όλες οι δημοσκοπήσεις γέρνουν την πλάστιγγα προς την πλευρά της επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, παρά την επιθετικότητα που επέδειξε ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Infratest Dimap για το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το 49% των τηλεθεατών θεώρησε ότι η Merkel ήταν πιο αξιόπιστη, ενώ το 29% προτίμησε τον Schulz. Επίσης, η συνολική επίδοση της νυν καγκελαρίου θεωρήθηκε πιο πειστική από το 55% εξ όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, έναντι 35% του Schulz. Νικήτρια με 32% έναντι 29% εμφανίστηκε η Merkel και σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου ZDF. 

Σύμφωνα με το ARD, στα επιμέρους χαρακτηριστικά, η κυρία Merkel κρίθηκε πιο αξιόπιστη με 49% έναντι 29% του κ. Schulz, πιο ικανή με 64% έναντι 20%, πιο συμπαθής με 49% έναντι 31%, με πιο καλά επιχειρήματα με 44% έναντι 38%, πιο ικανή στο θέμα της προσφυγικής κρίσης με 44% έναντι 39%, στη διεθνή πολιτική με 61% έναντι 30% και στην πολιτική της αγοράς εργασίας με 45% έναντι 40%.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του SPD θεωρήθηκε πιο κοντά στον πολίτη από το 55% έναντι 24% που απάντησε υπέρ της καγκελαρίου, αλλά και πιο επιθετικός από το 87% των τηλεθεατών, έναντι 5%.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, πάντως, η χθεσινή εμφάνιση και των δύο πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να δούμε ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό» μετά τις εκλογές, με την Merkel φυσικά καγκελάριο.

Τα σχόλια των ΜΜΕ

«Εάν τα μικρά κόμματα κοιτάξουν την τηλεμαχία δεν θα μπορέσουν να διακρίνουν κάτι περισσότερο από τον μεγάλο συνασπισμό. Ακόμα και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η ενεργειακή αλλαγή ή η πρoσφυγική κρίση, συμπεριλαμβάνονται σε ένα προβλέψιμο διάδρομο. Η A. Merkel και ο M. Schulz είναι παγιδευμένοι σε ένα πλαίσιο συμβιβασμών, έστω και αν ήθελαν τόσο πολύ να μονομαχήσουν. Η κ. Merkel αισθάνεται πολύ άνετα με αυτό. Ο κ. Schulz αντίθετα εξεγείρεται διότι αυτό το πλαίσιο είναι γι αυτόν σαν φυλακή», εκτιμά χαρακτηριστικά η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Ο Martin Schulz δεν κατάφερε να σπάσει την πανοπλία της κ. Merkel. Στις αποφασιστικές στιγμές, η κ. Merkel έδινε την εντύπωση της σιγουριάς των δεδομένων και της ρουτίνας, ενώ διέκρινε κανείς μερικές φορές στον κ. Σουλτς την πίεση και την ένταση. Πιο αναλυτικά έγινε αναφορά σε θέματα της προσφυγικής πολιτικής. Η τηλεμαχία έδινε μερικές φορές την εντύπωση ότι τις ερωτήσεις τις είχαν δώσει στους δημοσιογράφους πολιτικοί του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Θέματα της καθημερινότητας απουσίαζαν στα 90 λεπτά. Καλό για την κ. Merkel, κακό για τον κ. Schulz» σχολιάζει η αριστερή Τageszeitung (ΤΑΖ).

«Κανένα ίχνος αλλαγής στην προεκλογική εκστρατεία. Εξαιρετικά συχνά ο κ. Schulz συμφωνούσε με την κ. Merkel, λέγοντας ότι έχει δίκιο σε κάποιο θέμα. Κάτι τέτοιο είναι έντιμο, αφού φέρνει κοντά στο καίριο σημείο: την εγγύτητα των δύο υποψηφίων. Ένας διεκδικητής, όμως, δεν κερδίζει έτσι καθόλου πόντους. Η τηλεμαχία αντικατόπτριζε πιστά την εικόνα του προεκλογικού αγώνα: ο ένας εταίρος του συνασπισμού χαϊδεύει τον άλλο» συμπεραίνει η Stuttgarter Nachrichten.

«Ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς μετά την τηλεμαχία: Η Γερμανία έχει δύο πειστικούς και καθοδηγούμενους από τη λογική δημοκράτες, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία. Δεδομένου ότι αλλού κυβερνούν λαϊκιστές και αυταρχικοί ηγέτες κάτι τέτοιο δεν είναι ό,τι χειρότερο» τονίζει η Rheinische Post.

«O υποψήφιος καγκελάριος Martin Schulz πολέμησε γενναία στην τηλεμαχία την Angela Merkel. Εν τούτοις δεν είχε τεράστιες επιτυχίες. Η έμπειρη καγκελάριος έδινε συνολικά την εντύπωση της πιο αρμόδιας. Η τηλεμαχία δεν θα φέρει καμιά σημαντική αλλαγή στην μεταστροφή του κλίματος. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος πολέμησε γενναία αλλά δεν μπόρεσε να της καταφέρει το ουσιαστικό εκείνο πλήγμα το οποίο χρειαζόταν για να προκαλέσει τον αρχικό ενθουσιασμό, τον οποίο προκάλεσε στην αρχή της ανακήρυξής του, ως υποψηφίου καγκελαρίου» συμπεραίνει η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt.

«Η τηλεμαχία ήταν πιο ενδιαφέρουσα και λίγο πιο σκληρή από το αναμενόμενο. O Martin Schulz έκανε ό, τι μπορούσε: επετέθη, ενόχλησε την καγκελάριο. Ο Martin Schulz προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης, μερικές φορές μάλιστα κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο. Η Angela Merkel συχνά βρέθηκε στην άμυνα και παρόλα αυτά κερδίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Έχει τελειώσει ο προεκλογικός αγώνας; Οι εκλογές δεν θα κριθούν από αυτή την τηλεμαχία. Η Merkel και ο Schulz έδειξαν στη μοναδική τους αντιπαράθεση ότι δεν έχουν διαφορές. Γιατί να μη γίνει αμέσως ξανά ο μεγάλος συνασπισμός;», σχολιάζει το Der Spiegel. 

Σήμερα η τηλεμαχία των «μικρών»

«Σημαντικά θέματα του μέλλοντος όπως είναι η εκπαίδευση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν εξετάστηκαν κατά την διάρκειας 90 λεπτών τηλεμαχίας. Ο πραγματικός νικητής ήταν οι δεξιοί λαϊκιστές και η πλευρά του κεφαλαίου, διότι δεν συζητήθηκαν κοινωνικοπολιτικά θέματα», δήλωσε η συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς «Die Linke» στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων (Die Gruenen) κατηγόρησε με τη σειρά του την A. Merkel για ανειλικρίνεια: «Στο θέμα του κλίματος μιλά διαφορετικά από ό,τι πράττει», είπε στο ARD. «Η καγκελάριος αφήνει τους εκλογείς στο σκοτάδι για το πώς πρόκεται να χειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας, την προστασία τπου περιβάλλοντος και πώς θέλει να εκσυγχρονίσει την αυτοκινητοβιομηχανία, τον σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας της χώρας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι απόψε θα «μονομαχήσουν» τηλεοπτικά τα μικρότερα κόμματα μεταξύ τους σε κοινή εκπομπή των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων της χώρας (ARD και ZDF).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμη: 

Schulz: Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε. - Merkel: Κοινή ευρωπαϊκή θέση για το θέμα

 

Photo by Omer Messinger/Getty Images/ Ideal Image