Καθιστική διαμαρτυρία στο Βατικανό για τους πολιτικούς κρατούμενους της Βενεζουέλας

Καθιστική διαμαρτυρία στο Βατικανό για τους πολιτικούς κρατούμενους της Βενεζουέλας

Photo by REUTERS/Stefano Rellandini

Καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Βατικανό πραγματοποιούν αντίπαλοι του Nicolas Maduro, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου, αλλά και της μητέρας του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Leopoldo Lopez.

Σύμφωνα με το Reuters, η καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιείται με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση Lopez, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έκκληση για την απελευθέρωσή του έχουν κάνει επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η σύζυγος του Lopez, Lilian Tintori, η μητέρα του Antonieta και μερικές γυναίκες ακόμη ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τοποθετώντας αλυσίδες γύρω τους. Στη συνέχεια, μετακινήθηκαν σε έναν στεγασμένο χώρο απέναντι από την πλατεία, όπου λένε ότι θα παραμείνουν επ' αόριστον.

«Είμαστε εδώ για τους 108 πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι κρατούνται άδικα στη Βενεζουέλα. Θα πρέπει να απελευθερωθούν», δήλωσε η Tintori. «Ζητάμε από το Βατικανό, ως διεθνής εκπρόσωπος, να απαιτήσει από την κυβέρνηση Maduro να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες και να απελευθερώσει τον σύζυγό μου», συμπλήρωσε.

Αν και εκπρόσωποι του Βατικανού έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, πλέον οι συνομιλίες τους έχουν παύσει.

Ο Leopoldo Lopez καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πριν από δύο χρόνια. Οι επικριτές του Maduro κάνουν λόγο για μια δίκη παρωδία.