«Κατηγορώ» από τους εργαζόμενους στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

«Κατηγορώ» από τους εργαζόμενους στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Βαριές κατηγορίες εναντίον της απελθούσας προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Ασπασίας Λούβη, εκτοξεύουν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δια του συλλόγου τους. Τοποθετούμενοι σε όσα ανέφερε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνουν πως η κα Λούβη επεδίωκε την ιδιωτικοποίηση του ΤΑΠΑ και μάλιστα από συγκεκριμένη εταιρεία.

«Η πεποίθηση μας αυτή προκύπτει καθώς ουδεμία άλλη λογική εξήγηση υπάρχει προκειμένου να εξηγηθεί το μένος με το οποίο διαδίδει απολύτως ψευδή στοιχεία για το Τ.Α.Π.Α., το ΥΠ.ΠΟ.Α και τους εργαζόμενους σε αυτό συνολικά» λένε. Και ξεκαθαρίζουν πως το ΤΑΠΑ «υπόκειται ως Δημόσιο Ταμείο σε πάσης φύσεως έλεγχο και προληπτικό και κατασταλτικό. Ελέγχεται επίσης από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς σε αυτό δηλώνει τα έσοδα του».

Απαντώντας σε όσα η τέως πρόεδρος ανέφερε περί «γκρίζων ζωνών» στο ταμείο, αναφέρουν πως η μόνη υπαρκτή γκρίζα ζώνη «είναι αυτή της προώθησης μέσω σκοτεινής και δυσώδους οδού της προώθησης της εταιρείας Μακένζυ στο Τ.Α.Π.Α., ένα γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε ως εργαζόμενοι. Μάλιστα, η εταιρεία Μακένζυ έχει απορριφθεί από το Σύλλογο μας από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στο Τ.Α.Π.Α., καθώς ο στόχος της είναι να οδηγήσει το Ταμείο στην ιδιωτικοποίηση». Αποδίδουν σε αυτό την, όπως την χαρακτηρίζουν, «στοχοποίησή» τους.

Όπως και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων έτσι και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΤΑΠΑ, υπογραμμίζουν πως οι υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων δεν ανέρχονται σε 17 εκατομμύρια, αλλά σε 8 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Τη μέμφονται εμμέσως γιατί δεν έκανε δημόσια τις δηλώσεις της επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη ή Αριστείδη Μπαλτά (που όπως λένε, τη στηρίζουν).

«Την ίδια ώρα που η γινόταν όλη αυτή η προσπάθεια για την 'είσοδο' της Μακένζυ, ήρθε και ο διαγωνισμός 'φωτογραφία' για την παραχώρηση των αναψυκτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους σε πολυεθνικές, ολοκληρώνοντας έτσι το σχέδιο εκχώρησης του Τ.Α.Π.Α στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Άραγε, η κα. Λούβη, μπορεί να ενημερώσει τόσος εμάς τους εργαζόμενους, όσο και την κοινή γνώμη για το τι πέτυχε με τους περιβόητους διαγωνισμούς;» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη δήλωση «σε όλους τους τόνους, πως το Τ.Α.Π.Α. χρειάζεται άμεσα προσωπικό, χρειάζεται ορθολογισμό, χρειάζεται εκσυγχρονισμό (…) Γι΄ αυτό εξάλλου ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Κονιόρδου να συνεργαστούμε στενά ώστε άμεσα να ολοκληρωθεί ο νέος οργανισμός λειτουργίας του Ταμείου.»


Αγγελική Κώττη