ΚΕΠΕ: Στο 7,8% η φετινή ύφεση

ΚΕΠΕ: Στο 7,8% η φετινή ύφεση

Στα επίπεδα του 7,8% θα κυμανθεί η ύφεση για φέτος, σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ. Όσο για τον ρυθμό μεταβολής για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αυτός εκτιμάται στο -7,7%.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι εν λόγω προβλέψεις σηματοδοτούν την έλευση μιας οικονομικής ύφεσης για το σύνολο του 2020, όπως καταδεικνύουν ήδη τα δημοσιευμένα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με βάση τα οποία  το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -15,2% έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου.

Προβλέψεις που ενσωματώνουν τα επίσημα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, καθώς και τις εκτιμήσεις των ρυθμών μεταβολής -6,9% και -8,4% για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία αντέχει.

«Παρά τις αρχικά εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις πολλών ξένων ινστιτούτων για την πορεία της οικονομίας το 2020, η ελληνική οικονομία, μέχρι σήμερα, κρατάει. Εάν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο - οφειλόμενο στον κορονοϊό - γεγονός, που θ’ αλλάξει αυτήν την πορεία, πράγμα που σήμερα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, και η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ, συμφωνεί με της κυβερνήσεως για ύφεση γύρω στο 8% το 2020. Πιστεύουμε ότι στο τέλος ο ελληνικός λαός θα καταφέρει να μείνει όρθιος και στην οικονομία μέσα σ’ αυτήν την φοβερή πανδημία. Προχωράμε με εργατικότητα και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων που έχουμε αποφασίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.