Κερδίζουν έδαφος τα μικρά κόμματα στη Γερμανία, πιο πιθανός ο νέος «μεγάλος συνασπισμός»

Κερδίζουν έδαφος τα μικρά κόμματα στη Γερμανία, πιο πιθανός ο νέος «μεγάλος συνασπισμός»

 

Ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων -Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Αριστερά και Εναλλακτική για τη Γερμανία- αποτυπώνουν όλες σχεδόν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόλις πέντε ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. 

Αντιθέτως, τα δύο μεγάλα κόμματα -η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών και οι Σοσιαλδημοκράτες- βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν. 

Εφόσον αυτή η εικόνα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη (υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων), τότε το αποτέλεσμα είναι ότι θα καταστεί κοινοβουλευτικά ανέφικτη η συγκρότηση οποιουδήποτε άλλου κυβερνητικού σχήματος μετεκλογικά πέραν ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού», υπό την Angela Merkel. Πολύ περισσότερο καθώς τόσο οι Βαυαροί εταίροι της Angela Merkel όσο και το FDP του Kristian Lindner, έχουν αποκλείσει το σενάριο συνεργασίας τους με τους Πράσινους, στο πλαίσιο ενός τριμερούς συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα». 

Συγκεκριμένα, όπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa, Ένωση και SPD χάνουν από 0,5% και 1,5, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο 36% και 22% αντιστοίχως. Αντιθέτως, η Αριστερά ενισχύεται κατά 0,5% και φτάνει το 11%, όπου παραμένει σταθερό και το ποσοστό της ακροδεξιάς εθνικιστικής AfD.

Σταθερό παραμένει και το ποσοστό του FDP στο 9%, ενώ οι Πράσινοι ανεβαίνουν από το 6% στο 7%. 

Στο μεταξύ, οι Χριστιανοδημοκράτες επέλεξαν ως θέμα για τις προεκλογικές τους αφίσες μία φωτογραφία της νυν καγκελαρίου σε ηλικία 3 ετών, με τίτλο «Για μια Γερμανία στην οποία ο καθένας μπορεί να γίνει τα πάντα» -παραπέμποντας στην ανάδειξη της κόρης ενός πάστορα από την πρώην Ανατολική Γερμανία στο κορυφαίο αξίωμα της πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης, όπου μάλιστα στοχεύει να καταρρίψει και το ρεκόρ παραμονής, ξεπερνώντας τον Konrad Adenauer.