Κίνα: Απαγορεύτηκε το... γράμμα «ν», για προστασία στον πρόεδρο Xi Jinping

Κίνα: Απαγορεύτηκε το... γράμμα «ν», για προστασία στον πρόεδρο Xi Jinping

Θύμα της κυβερνητικής καταστολής, προκειμένου να αποσιωπηθεί η κριτική για την προσπάθεια του προέδρου Xi Jinping να παραμείνει εφ'' όρου ζωής ηγέτης της Κίνας, έπεσε το γράμμα «ν».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο Guardian, το σύμφωνο «ν» εντάχθηκε στη διαδικτυακή λογοκρισία με στόχο λέξεις, φράσεις ή ακόμα και γράμματα απλώς, για τα οποία υπήρχε φόβος ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στην αμφιλεγόμενη απόφαση του Πεκίνου να καταργηθεί το συνταγματικό όριο της θητείας του προέδρου της Κίνας.

Μεταξύ άλλων, μπλοκαρίστηκε η χρήση λέξεων ή φράσεων όπως τα: «Δέκα χιλιάδες χρόνια» (φράση που χρησιμοποιείται για να πει κανείς «ζήτω ο αυτοκράτορας»), «διαφωνώ», «αδιάντροπος», «Xi Zedong» (συνδυασμός των ονομάτων του Xi και του ιστορικού προέδρου Mao Zedong), «αυτοανακηρυγμένος βασιλιάς», «ισόβιος», «αποδημώ», «λατρεία της προσωπικότητας» και «αθανασία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Victor Mair, είναι πιθανό ότι απαγορεύθηκε το γράμμα «ν» μαζί με τους υπόλοιπους όρους, επειδή χρησιμοποιείται για να εκφράσει το αριθμό των θητειών του προέδρου, όπως «ν θητείες στην εξουσία», με το «ν» να μπαίνει πιθανότατα ως «ν>2».

«Οι υπεύθυνοι λογοκρισίας ενδεχομένως θεώρησαν ότι πρόκειται για "επικίνδυνο" στοιχείο και κινήθηκαν ώστε να μπει στη μαύρη λίστα, για να μην μπορεί να δημοσιευθεί κάτι σχετικό στο διαδίκτυο», ανέφερε ο "Charlie Smith", συνιδρυτής με αυτό το ψευδώνυμο της GreatFire.org, μιας ιστοσελίδας που βοηθά τους χρήστες να παρακολουθούν και να παρακάμπτουν την κινεζική λογοκρισία.

(φωτογραφία AP)