Κίνα: Γιος και σύζυγος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους καταδικάστηκαν για διαφθορά

Κίνα: Γιος και σύζυγος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους καταδικάστηκαν για διαφθορά

Ο γιος και η σύζυγος του κινέζου πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας Ζου Γιονγκάνγκ φυλακίστηκαν αφού κρίθηκαν ένοχοι για διαφθορά, ανέφεραν σήμερα κρατικά ΜΜΕ.

Ο γιος του Ζου, ο Ζου Μπιν, ο οποίος είχε επιχειρηματικά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών για δωροληψία και εμπλοκή σε παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Ζου Μπιν αψήφησε ένα ένταλμα σύλληψής του και διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2013, δήλωσαν πηγές στο Ρόιτερς το 2014.

Επέστρεψε στην Κίνα έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αρχές, ανέφεραν οι πηγές. Δεν είναι σαφές αν είχε δικηγόρο.

Η σύζυγος του Ζου Γιονγκάνγκ, η Τζια Σιαογέ, πρώην δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου γιουάν (150.000 δολάρια), για δωροληψία, ανέφερε στο ιστολόγιό του το Λαϊκό Δικαστήριο της Γιτσάνγκ, μιας πόλης στην επαρχία Χουμπέι.

Η Σιαογέ δεν θα ασκήσει έφεση, ανέφερε το δικαστήριο έπειτα από μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Ούτε γι΄αυτήν είναι σαφές αν είχε δικηγόρο.

Ο Ζου Γιονγκάνγκ ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και ένας από τους πιο ισχυρούς κινέζους αξιωματούχους. Ενεπλάκη όμως στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Κίνα τα τελευταία εξήντα και πλέον χρόνια –ήταν ο πιο υψηλόβαθμος ηγέτης που αποτέλεσε στόχο μιας έρευνας για διαφθορά αφότου το Κομμουνιστικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία το 1949– και καταδικάστηκε σε ισόβια το 2015.

Δεκάδες συνεργάτες του συνελήφθησαν, πολλοί από αυτούς στη νότια επαρχία Σετσουάν, όπου ήταν επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1999 έως το 2002.

Πηγές είχαν δηλώσει αρχικά στο Ρόιτερς το 2014 πως η Τζια είχε συλληφθεί μαζί με περισσότερους από 10 συγγενείς του Ζου.

Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς του προέδρου Σι Τζινπίνγκ είχε ως αποτέλεσμα τη δίωξη δεκάδων αξιωματούχων περιλαμβανομένων και πολλών από τους σφοδρότερους πολιτικούς αντιπάλους του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ