Kίνα: Η Γερμανία είναι μια από τις βασικές χώρες στην ΕΕ και ένας στρατηγικός εταίρος της Κίνας

Kίνα: Η Γερμανία είναι μια από τις βασικές χώρες στην ΕΕ και ένας στρατηγικός εταίρος της Κίνας

Οι επικείμενες επισκέψεις του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Ρωσία και τη Γερμανία θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία της Ομάδας των 20 (G20), δήλωσαν σήμερα υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι.

Ο Xi θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία και τη Γερμανία από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου και θα συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου.

Ο Xi και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα έχουν συνομιλίες και επαφές με εκπροσώπους του Τύπου. Οι δύο ηγέτες θα χαρτογραφήσουν την κατεύθυνση και τους στόχους για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, θα εμβαθύνουν περαιτέρω την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και θα προωθήσουν τη συνεργασία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Li Huilai.

Θα είναι η έκτη επίσκεψη του Xi στη Ρωσία από τότε που ανήλθε στην εξουσία και η τρίτη φετινή συνάντηση των δύο ηγετών, δήλωσε ο Li. Ο Xi και ο Putin θα υπογράψουν κοινή δήλωση και θα εγκρίνουν το εφαρμοστικό πλαίσιο για την περίοδο 2017-2020 της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, δήλωσε ο Li.

Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν επίσης μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, τα μέσα ενημέρωσης και η παιδεία. Η επίσκεψη στη Ρωσία αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της διμερούς ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας και να συνεισφέρει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ευημερία, δήλωσε ο Li.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Xi θα συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier και θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο Angela Μerkel. Παράλληλα, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του «Κήπου των Πάντα» στον Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου και θα παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας.

Οι ηγέτες της Κίνας και της Γερμανίας θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για την εμβάθυνση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της συνεργασίας εντός του πλαισίου της G20, ενώ θα μιλήσουν για περιφερειακά και παγκόσμια καίρια ζητήματα, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Wang Chao. Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν επίσης σειρά συμφωνιών.

«Η Γερμανία είναι μια από τις βασικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας στρατηγικός εταίρος της Κίνας», δήλωσε ο Wang, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να προωθηθούν οι διμερείς σχέσεις και οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ.

Στη σύνοδο της G20, ο υφυπουργός Εξωτερικών Li Baodong δήλωσε ότι η Κίνα έχει τέσσερις βασικές προσδοκίες: να υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν κατά τη σύνοδο της G20 στο Χανγκτζόου πέρυσι, να δημιουργηθεί μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία, να προωθηθεί η καινοτομία και η ανάπτυξη και να σταλούν θετικά μηνύματα για τη συνεργασία και τον συντονισμό της G20.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ