Κίνα: Παράλογη η αναφορά σε άρθρο της WSJ ότι το Χονγκ Κονγκ έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση

Κίνα: Παράλογη η αναφορά σε άρθρο της WSJ ότι το Χονγκ Κονγκ έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση

Εντελώς παράλογη και αποτέλεσμα άγνοιας χαρακτήρισαν κινεζικές διπλωματικές Αρχές την αναφορά σε δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το Χονγκ Κονγκ έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ειδική Διοικητική Περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ προχώρησε στη δήλωση αυτή, αντιδρώντας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ασιατική έκδοση της Wall Street Journal. Το συγκεκριμένο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου με τίτλο: «Δώστε στο Χονγκ Κονγκ το δικαίωμα αυτοδιάθεσης», ανέφερε ότι «είναι η ώρα να προωθήσουμε τον αγώνα μας για να επιτύχουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» και ότι «ο λαός του Χονγκ Κονγκ πρέπει να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του ισχύοντος συντάγματός μας».

«Οι συγγραφείς του άρθρου υποστηρίζουν ανοικτά 'την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ''», σημείωσε ο εκπρόσωπος με επιστολή του στην Wall Street Journal, η οποία δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα την Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το αναφερόμενο ως «χώρα του Χονγκ Κονγκ» δεν υπήρξε ποτέ. Το Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε, δεν είναι αποικία. Ήταν ιστορικά και στην πραγματικότητα, όπως και με νομικούς όρους, τμήμα της κινεζικής επικράτειας, κάτι που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Συνεπώς, είναι απόλυτα παράλογο και αποτέλεσμα άγνοιας να αναφέρεται ότι το Χονγκ Κονγκ έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο ίδιος είπε ότι αυτό που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, με βάση την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», είναι ένας μεγάλος βαθμός αυτονομίας. Η «μία χώρα» αποτελεί προϋπόθεση και εγγύηση για την εφαρμογή των «δύο συστημάτων», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ