Κίνα: Θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της BioNΤech ως ενισχυτική δόση

Κίνα: Θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της BioNΤech ως ενισχυτική δόση

Ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας της Κίνας ολοκλήρωσε την επιθεώρηση για το εμβόλιο COVID-19 mRNA που αναπτύχθηκε από τη Fosun Pharma και τη BioNTech ώστε να προσφερθεί ως ενισχυτική δόση σε αυτούς που έχουν ήδη κάνει τα εμβόλια βασισμένα σε διαφορετική τεχνολογία.

Οι κινεζικές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο, το οποίο ονομάζεται Comirnaty, ως ενισχυτική δόση για άτομα που έλαβαν ήδη εμβόλια αδρανοποιημένου ιού, δήλωσαν στην ιστοσελίδα Caixin άτομα κοντά σε ρυθμιστικές αρχές.

Η Κίνα έχει χορηγήσει περισσότερες από 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, ως την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έλαβαν εμβόλια αδρανοποιημένου ιού που παρασκευάστηκαν από την Sinovac τα οποία όμως έχουν δείξει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα εμβόλια mRNA.

Οι Sinovac και Sinopharm μελετούν την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής Δέλτα, ωστόσο, δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη σχετικά δεδομένα. Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη δόση αργότερα.

Τα κινέζικα εμβόλια κατέχουν κεντρική σημασία στις προσπάθειες εμβολιασμού πολλών χωρών σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Sinopharm και η Sinovac συμφώνησαν να παράσχουν 550 εκατομμύρια δόσεις που θα διανεμηθούν μέσω του μηχανισμού Covax. Οι δόσεις αυτές αποτελούν ένα σημαντικό μερίδιο από τα δύο δισεκατομμύρια που ο Covax σκοπεύει να παραδώσει στις αρχές του 2022, με περίπου 110 εκατομμύρια δόσεις των κινεζικών εμβολίων να σχεδιάζεται να παραδοθούν αμέσως.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την απόφαση της Ταϊλάνδης να αναμείξει τις δόσεις των εμβολίων διατηρώντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων έναντι της παραλλαγής Δέλτα που έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 98 χώρες, αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο σκεπτικισμό του κοινού σχετικά με το εάν τα κινεζικά εμβόλια είναι αρκετά καλά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των οποίων η εργασία τους καθιστά πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσφέρει στους υγειονομικό προσωπικό μια ενισχυτική δόση από το εμβόλιο της Moderna. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας και ομάδες γιατρών, περίπου το 90% του ιατρικού προσωπικού της χώρας έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Sinovac, αλλά εκατοντάδες έχουν αρρωστήσει από Covid-19, βγάζοντας από τη μάχη ιατρικό δυναμικό την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται.

Το Μπαχρέιν δήλωσε επίσης τον Ιούνιο ότι άρχισε να δίνει ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε ευάλωτες ομάδες που είχαν λάβει δύο δόσεις από ένα ξεχωριστό κινεζικό εμβόλιο που παρασκεύασε η Sinopharm.