Κλείνει η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τις 19:00 για 24 ώρες
Κακοκαιρία «Μήδεια»

Κλείνει η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τις 19:00 για 24 ώρες

Σε νέα έκτακτη συντονιστική σύσκεψη για την κακοκαιρία στην Πολιτική Προστασία, αποφασίστηκε να κλείσει για 24 ώρες η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, από τις 19:00 σήμερα Δευτέρα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν πολλά σημεία της χώρας. 

Ειδικότερα, η εθνική οδός άνοιξε για έξι ώρες από τη μία το μεσημέρι έως τις 19:00, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά και οι ανάγκες της βιομηχανίας. Από τις 19:00 σήμερα έως τις 19:00 αύριο η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας θα ξανακλείσει επειδή προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί πάλι αύριο στις 11:00 το πρωί. Σημειώνεται πως από τις 12:00 έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό από τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου προς Αθήνα.

Επίσης, μετά από επικοινωνία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τις εταιρείες «Νέα Οδός» και  «Κεντρική Οδός», που διαχειρίζονται αντιστοίχως τα τμήματα της Εθνικής οδού Αθήνα - Σκάρφεια και Σκάρφεια - Ράχες,  συμφωνήθηκε σήμερα και μέχρι τις 19.00 να μην καταβάλλουν διόδια οι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη, και ειδικότερα για το άνοιγμα και κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, αλλά και τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Υπάρχουν τοπικά φαινόμενα που πολλές φορές καθιστούν απαγορευτική ακόμα και την επέμβαση των μηχανημάτων. Αποφασίσαμε να ανοίξει η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας στη μία η ώρα και μέχρι τις 19.00 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, κυρίως των φορτηγών, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά και να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας γενικότερα. Στις 19.00 θα ξανακλείσει η Εθνική Οδός γιατί προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα και μέχρι τις 19.00 αύριο το απόγευμα.

Θα αξιολογηθεί η κατάσταση αύριο το πρωί στις 11.00, να δούμε πώς εξελίσσονται τα φαινόμενα διότι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με πολύ ακραίο τρόπο, στην Εύβοια, στην Αττική και λίγα νοτιότερο προς την Πελοπόννησο». Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί σας, σας παρακαλούμε κάντε υπομονή. Θα περάσει κι αυτό. Η δική μας πρόνοια είναι να υπάρχει πάντα προστασία και αποτροπή από ζημιές, από ατυχήματα, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή την ώρα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στα 20 χλμ. από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τον Σείριο, επί της Εθνικής Οδού, στα παραδοσιακά σημεία, στο Κάστρο, την Υλίκη και στο Μαρτίνο, αλλά αυτήν τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοιχτός.

«Γι' αυτόν τον λόγο, τον δίνουμε για να κυκλοφορήσουν δεκάδες φορτηγά που θέλουν να μπουν και να βγουν από την Αττική και τα Ι.Χ με αντιολισθητικές αλυσίδες» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Σας παρακαλούμε και πάλι, μην κάνετε περιττές μετακινήσεις, αυτές τις ώρες, πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας. Υπάρχει μια μεγάλη προτεραιότητα για μας που είναι οι εμβολιασμοί. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, όλες οι υπηρεσίες εδώ στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και άλλων υπηρεσιών για να διευκολυνθούν οι άνθρωποι να πάνε να εμβολιαστούν».

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος και αυτός στο θέμα της εθνικής οδού, υπογράμμισε: «Καλύτερα να κλείνει και να ανοίγει συντεταγμένα, γιατί προέχει η ανθρώπινη ζωή και η προστασία των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή, κράτος Περιφέρειες, δήμοι, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αποφασίστηκε να κλείσει οργανωμένα η εθνική οδός στις 05.30 το πρωί και τόνισε: «Είναι προτιμότερο να υπάρχουν μικρές ταλαιπωρίες παρά να έχουμε χιλιάδες εγκλωβισμένους, όπως γινόταν στο παρελθόν, και ανθρώπους η προσπέλαση των οποίων δεν ήταν δυνατή όταν είχαν ανάγκη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τις διεθνείς πρακτικές που αφορούν στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, πρέπει να τις συνηθίσουμε και εδώ στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή όλος ο μηχανισμός ήταν έξω και εμείς στα κέντρα επιχειρήσεων».

Για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το 112, ο υφυπουργός ανέφερε: «Επειδή ακούγονται διάφορες κριτικές, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο: Το 112 δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μόνο. Στις 06.08 το πρωί, είχαν ενημερωθεί οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για τις αποφάσεις της Τροχαίας και της Νέας Οδού, έτσι ώστε να γίνει κτήμα και των ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν τα οχήματα τους ή την εθνική οδό. Άρα συντεταγμένα παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις της Τροχαίας και όλα θα πάνε καλά».

Για τους εμβολιασμούς ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι άνοιξαν τα εμβολιαστικά κέντρα και στην Βόρεια Ελλάδα, ο δείκτης επισκεψιμότητας ήταν υψηλότατος και «θα παραμείνει έτσι ως το τέλος».

«Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κακοκαιρία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις και αναπτύσσονται όλες αυτές οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους».

Λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης στην Αττική, η κυκλοφορία διακόπηκε στον Υμηττό. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, απαγορεύτηκε η κίνηση των οχημάτων στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό και στη λεωφόρο Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής. Ακόμη, η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύεται στη λεωφόρο Αθηνών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, από το ύψος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική έως την Τρίτη

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύμφωνα με το οποίο στην Αττική, από το απόγευμα της Δευτέρας, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα σταματήσουν.

Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ που πνέουν σήμερα Δευτέρα στο Ιόνιο από το βράδυ θα εξασθενήσουν, όμως στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν σε επίπεδο θύελλας τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου, η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» αναμένεται με χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας από τη νύχτα της Δευτέρας έως και το απόγευμα της Τρίτης.

Χιονοπτώσεις από το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένονται, επίσης, σε Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, καθώς και σε περιοχές ακόμη και χαμηλού υψομέτρου της Κρήτης, ενδεχομένως, δε, σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου των Βορείων Κυκλάδων. Βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στις Σποράδες, στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης.

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Στερεάς και της Κρήτης κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις, εφόσον αυτές είναι αναγκαίες.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας

Πού είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστές παραμένουν αρκετές σχολικές μονάδες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε όσες περιπτώσεις οι μαθητές δεν μπορούν να μεταβούν στα σχολεία τα μαθήματα θα συνεχιστούν κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση των Δήμων σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία για δύο ημέρες σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά.

Επίσης, σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Ηλεία, Λάρισα, Ιωάννινα, Λέσβο, Χίο και Κέρκυρα. Κλειστές θα είναι και οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής στην Αττική. Ακόμη, με απόφαση των δημάρχων του νομού Λάρισας, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη την Π.Ε Λάρισας σήμερα λόγω κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή.

Κλειστά είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους Δήμους Βόλου, Ρήγα Φερραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, καθώς και στην Σκιάθο με αποφάσεις των δημάρχων λόγω του χιονιά. Στον Βόλο κλειστοί είναι και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Επιπλέον, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, θα παραμείνουν κλειστές και τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση. Κλειστοί έως και την Τετάρτη θα παραμείνουν επίσης οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων Χανίων, Κισσάμου, Αποκορώνου και Πλατανιά.

Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν.

Κλειστά και την Τρίτη όλα τα σχολεία στην Κ. Μακεδονία 

Κλειστά θα μείνουν και αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ύστερα από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος, σε δήλωσή του, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του συνεχιζόμενου ολικού παγετού και κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς αντιπεριφερειάρχες. Κλειστοί θα μείνουν αύριο και οι παιδικοί σταθμοί.

Όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό, για την Τετάρτη δεν θα ληφθεί ενιαία απόφαση από την Περιφέρεια αλλά αποφάσεις από κάθε Δήμο ξεχωριστά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Πού εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώνονται στα βόρεια προάστεια της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες ενώ διακοπές σημειώνονται και σε χωριά της Καρδίτσας, Θήβας, 'Αρτας, Πηλίου, Ιωαννίνων και Καρπενησίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται:

  • Στην Αττική σε ορισμένα τμήματα στις περιοχές Βαρυμπόμπη, Ασπρόπυργος, Αυλώνα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Αγ.Στέφανος, 'Ανοιξη, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Εκάλη, Πικέρμι, Ροδόπολη και Σταμάτα. Οι βλάβες προκύπτουν κυρίως από την πτώση μεγάλου αριθμού δέντρων στο Δίκτυο, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολάβων, βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση για την όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση των ζημιών.
  •  Στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας και τα παραλιακά χωριά της Λίμνης και του Μαντουδίου. Στη Χαλκίδα τα χωριά Βαθύ και Δροσιά και τα χωριά της κεντρικής Εύβοιας προς 'Αγιο Ιωάννη Ρώσο και στην Κάρυστο το Κάβο Ντόρο, ενώ υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες τοπικές βλάβες στην Αταλάντη.
  •  Στα χωριά του Πηλίου Κατηγιώργης, Λυρή, Μουρτιάς και Κατηχώρι,στα χωριά 'Αγιος Δημήτριος και Γαβρίνα στο Καρπενήσι, στα χωριά της Θήβας 'Αγιος Βασίλειος και Καλαμάκι, σε οικισμούς της Αργιθέας στην Καρδίτσα, σε λίγα χωριά του Ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου, σε δύο χωριά του δήμου Πωγωνίου καθώς και στον Μεσόπυργο 'Αρτας.

Στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης και στα νησιά, δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση των Σποράδων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουν τους χειρισμούς και τις προσπάθειες προσέγγισης στα σημεία του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ. 

Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας για Μαρμάρι και Κυκλάδες. Κλειστό είναι, επίσης, το λιμάνι του Λαυρίου και οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα -Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου, Καβάλα- Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν αλλαγές και τροποποποιήσεις των δρομολογίων.

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός στη Β. Ελλάδα

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες της περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου τα σχολεία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.

Εξαιτίας του παγετού μετά τις χιονοπτώσεις των δύο προηγούμενων 24ωρων, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία των επαρχιακών και εθνικών δρόμων της Βόρειας Ελλάδας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα, ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών (με ωφέλιμο βάρος άνω των 3,5 τόνων) στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού αλλά και σε εθνικούς δρόμους με υψόμετρο. Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και στους -9 βαθμούς στην Κοζάνη. Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε η Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο να «δείχνει» -3 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -11 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι και στους -7 στην Ορεστιάδα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι χαμηλότερες τιμές από την αρχή της ημέρας καταγράφηκαν στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-19 βαθμοί), στον Νέο Καύκασο Φλώρινας (-17) και στα Χιονοδρομικά Κέντρα Βόρας- Καϊμάκτσαλαν (-17) και Βασιλίτσας Γρεβενών (-16).

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να κινούνται με προσοχή λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος σε κάποια σημεία. Αντίθετα, κλειστοί παραμένουν, λόγω του χιονιά και του παγετού, οι δρόμοι που συνδέουν τον Χορτιάτη με τον Άγιο Βασίλειο, το Μελισσοχώρι με το Ωραιόκαστρο, το Πρόχωμα με τη Νέα Μεσημβρία, το Ξηροχώρι με τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Παγετός στην Ήπειρο

Στην «κατάψυξη» έχει μπει η Ήπειρος, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία στον νομό Ιωαννίνων, στην ορεινή Άρτα και το δήμο Σουλίου.

Όλα τα μηχανήματσ της Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν δρόμους και ρίχνουν αλάτι, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει τις ορεινές επαρχιακές οδούς σε παγοδρόμια, όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων.

 Αργά χθες το βράδυ από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώθηκε η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, στα ακόλουθα σημεία:

  • Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 48,8 χλμ (Κόμβος Τύριας) έως το 120,8 χλμ (Κόμβος Παναγιάς)
  • Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων, (από Πέραμα Ιωαννίνων έως το 53ο χιλιόμετρο)
  • Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, από Ιωάννινα έως το 105ο χιλιόμετρο (όρια Νομού Καστοριάς)

Επίσης υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κίνηση των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

  • Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, από την Περίβλεπτο Ιωαννίνων έως το 105ο χιλιόμετρο (όρια με Νομό Καστοριάς),
  • Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας (9ο έως 30ο χιλιόμετρο),
  • Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων (15ο -53ο χιλιόμετρο),
  • Εθνική Οδό Καλπακίου – Κακαβιάς,
  • Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας (19ο – 30ο χιλιόμετρο).

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που δεν είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση τους όταν και όπου αυτό απαιτείται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων.

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον Λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας έως το 49ο χλμ (Κόμβος Τύριας).

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Νεράιδας – Σαγιάδας, από το 8ο χλμ έως το 11,5ο χλμ (Σκάλα Αετού), λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παράπλευρη επαρχιακή οδό.

Ολονύχτιος αγώνας να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί σε Πήλιο και Βόλο

Δύσκολες ώρες βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι στην Μαγνησία από την σφοδρότητα της κακοκαιρίας που συνεχίζει να σαρώνει την περιοχή, αφού δρόμοι έχουν κλείσει στο Πήλιο και στην Όθρυ, στις Σποράδες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση των νησιών και ο Βόλος είναι βυθισμένος σε χιόνι που ξεπερνά και τα 30 εκατοστά ακόμα και στο κέντρο.

Μέσα στην πόλη του Βόλου, όπου η συνεχής χιονόπτωση ξεπερνά τις 30 ώρες και συνεχίζεται έστω και με μειωμένη ένταση, το ύψος του χιονιού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ομαλή ζωή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, όπου όλη την νύχτα μηχανήματα εκχιονισμού καθάριζαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και υδροφόρες που ακολουθούσαν έριχναν και συνεχίζουν να ρίχνουν θαλασσινό νερό για να κρατηθούν οι δρόμοι σε ανεκτή και ασφαλή βατότητα.

Ανοιχτοί έχουν διατηρηθεί οι εθνικές οδοί Βόλου-Λαρισας και Βόλου-Μικροθηβών αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω του παγετού.

Και μέσα στον Βόλο χρειάζονται αλυσίδες αυτοκίνητα που κινούνται σε δευτερεύοντες δρόμους και είναι απαραίτητες στις συνοικίες πάνω από τον Περιφερειακό.

Στους -20 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη θερμοκρασία στην Κοζάνη

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε στους -19,9 βαθμούς Κελσίου στο Μεσόβουνο Κοζάνης.

Ακολούθησαν Νέος Καύκασος (-17,1), Κοιλάδα Κοζάνης (-15,9), Βουνάσα Γρεβενών (-14,4), Τέρπυλλος Κιλκίς (-14,2), Φλώρινα (-13,7) και Ευκαρπία (-13,1 βαθμοί).

Αναλυτικά πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλη τη χώρα

pdf