Το κλείσιμο τμημάτων με βαθμό... 1 και το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ «κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και τμήμα»

Το κλείσιμο τμημάτων με βαθμό... 1 και το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ «κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και τμήμα»

Κάτω του 1 και του 2 έγραψαν πέρυσι οι εισακτέοι στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που από φέτος κατεβάζουν ρολά και από την νέα χρονιά δεν θα δέχονται εισακτέους.

Στο τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα η βάση εισαγωγής πέρυσι ήταν 1,76, το 90,5% των νέων φοιτητών είχαν βαθμό κάτω από την βάση, ενώ το ποσοστό αποφοίτησης ήταν μόλις 3,6%. Στο τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο η βάση εισαγωγής πέρυσι ήταν 5,4, ενώ το 91% των νέων φοιτητών είχαν βαθμό κάτω από την βάση. Τα τμήματα αυτά μαζί με άλλα δύο του Π. Πατρών τα οποία πάσχουν από σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο οι απόφοιτοί τους μπορούν να βρουν εργασία, από τη νέα χρονιά δεν θα δέχονται εισακτέους. Για το θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει «αδικίες» και να μιλήσει για «θράσος» με αφορμή την πρόταση ίδρυσης στην περιοχή πρότυπου κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ένα κέντρο που δεν υπάρχει στην περιοχή, που στόχο έχει να συνδέσει τις σπουδές με την αγορά εργασίας και θα περιλαμβάνει Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης επιπέδου 3, Επαγγελματικό Λύκειο με κατεύθυνση γεωπονίας επιπέδου 4 και Δημόσιο Θεματικό ΙΕΚ στη Γεωπονία επιπέδου 5.

Τέτοια τμήματα ιδρύθηκαν ή αναβαθμίστηκαν με τον νόμο 4610/2019, επί θητείας Κ. Γαβρόγλου, δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί εκλογικά την μεγάλη ζήτηση των ελληνικών οικογενειών για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μετέτρεψε άκριτα όλα τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ σε ΑΕΙ.

Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το υπουργείο Παιδείας θυμίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ίδρυσε ή πανεπιστημιοποίησε άκριτα πάνω από 100 τμήματα, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αγοράς εργασίας, ορισμένα με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, χωρίς μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, χωρίς πρόνοια για την αντιστοίχιση προγραμμάτων σπουδών, για τους ίδιους τους φοιτητές, για το μέλλον των Ιδρυμάτων, και χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές.

Τονίζει επίσης ότι το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέθεσε την εν λόγω εμπεριστατωμένη πρόταση αναδιάρθρωσης των τμημάτων του, η οποία έλαβε θετική εισήγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «στο βωμό της ψηφοθηρικής πολιτικής στην οποία επιδίδεται, εξακολουθεί να στηρίζει την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βαθμό 1 και 2 στα 20. Επιθυμεί πανεπιστημιακά τμήματα από τα οποία αποφοιτούν μόλις 3 στους 100 φοιτητές κατ’ έτος, αδιαφορώντας πλήρως για την προοπτική αυτών των παιδιών, για το μέλλον τους, αλλά και για τις οικογένειές τους και τον Έλληνα φορολογούμενο. Ο κ. Τσίπρας και η παράταξή του συνεχίζουν αμετανόητα να πρεσβεύουν το δόγμα "κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και Τμήμα", καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να λένε ότι «εμείς σας κάναμε φοιτητές».