Κλειστά παραμένουν τα σύνορα

Κλειστά παραμένουν τα σύνορα

Άνοιξε πριν από λίγη ώρα η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη καθώς απομακρύνθηκαν μόνοι τους οι πρόσφυγες που την είχαν καταλάβει νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ωστόσο, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ εξακολουθεί να παραμένει κλειστή εδώ και ένα 24ωρο, ενώ χθες επετράπη η διέλευση σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία. Στον καταυλισμό, αυτή την ώρα, υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι

Η απογοήτευση διαδέχτηκε τα χαμόγελα αισιοδοξίας που άρχισαν να αχνοφαίνονται χθες το απόγευμα, σε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, όταν άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Ωστόσο, οι αρχές της γειτονικής χώρας πέρασαν μόνο 300 άτομα και έκτοτε δεν έχουν ξανανοίξει το σημείο ροής με αποτέλεσμα η κατάσταση, με το πλήθος κόσμου να αγωνιά, να είναι φορτισμένη. Σαν έναν νεαρό Σύρο, με κομμένο πόδι, που ψελλίζει ότι στα 20 του έχασε, στον πόλεμο το πόδι του και όλη τη ζωή του.

«Και σεις μου μιλάτε για κλειστά σύνορα; Πού είναι η αξία της Ευρώπης;» φωνάζει. Όλοι πάντως δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν να ανοίξει η ουδέτερη ζώνη.

«Είμαι 17 μέρες στον δρόμο με την οικογένειά μου και τα δυο παιδιά μου, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω», λέει με απόγνωση ένας άλλος Σύρος και ξαπλώνει στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ύστατη λύση γι΄αυτούς τους ανθρώπους που επιμένουν να βρίσκονται επί μέρες δίπλα «στη γραμμή» στην Ειδομένη, αποτελεί ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στον οποίο προχώρησαν το μεσημέρι. Φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας και κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν «Ανοίξτε τα σύνορα», «Είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα», «Βοηθήστε μας Μέρκελ», ξάπλωσαν στις γραμμές επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο πίεσης για να ακουστεί η φωνή τους...

Θεωρώντας ότι ο αποκλεισμός των γραμμών αποτελεί πλέον το μοναδικό μέσο πίεσης, δεκάδες πρόσφυγες έχουν καθίσει πάνω στις γραμμές και προτρέπουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη παραμένει κλειστή από χθες, στις 8 το βράδυ ενώ προηγουμένως, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία, αλλά έκτοτε, το σημείο έχει κλείσει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Νωρίτερα το μεσημέρι καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν στην Ε.Ο. Τρικάλων - Λάρισας οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας, με αίτημά τους την μεταφορά τους στην Ειδομένη, ενώ το πρωί δύο λεωφορεία αναχώρησαν γεμάτα με πρόσφυγες, με τελικό προορισμό τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης επικρατεί χάος, καθώς είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που προσπαθούν να κοιμηθούν σε αυτοσχέδιες σκηνές, πολλοί κοιμούνται για μέρες στο χώμα, ενώ ελάχιστες είναι υποδομές και πολύ περιορισμένες οι προμήθειες σε τρόφιμα και νερό.

Στην περιοχή κάνουν «χρυσές» δουλειές οι καντίνες, οι κατάλογοι των οποίων είναι στα αραβικά και όπως καταγγέλλουν πρόσφυγες σε κάποια προϊόντα οι τιμές είναι τσιμπημένες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα καραβάνια των προσφύγων που ακόμα και περπατώντας επιχειρούν να φτάσουν στην Ειδομένη. Το μεσημέρι, κοντά στα Τέμπη, όπου έχουν εγκλωβιστεί τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες εξαιτίας της ασφυξίας στην Ειδομένη, κάτοικοι της περιοχής μοίρασαν προμήθειες. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα με τα τρία παιδιά της. Στη Συρία εργάζονταν ως δικηγόρος και τώρα προσπαθεί να φτάσει στη Γερμανία για να βρει τον σύζυγό της.

Στον Αλμυρό κάποια στιγμή υπήρξε ένταση, όταν ξεκίνησε για την Ειδομένη ένα από τα πέντε λεωφορεία που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και μέρες και στο σημείο. Κάποιοι πρόσφυγες έκλεισαν το δρόμο και ζήτησαν να φύγουν για τα βόρεια σύνορα όλα τα λεωφορεία. Τελικά επικράτησε ψυχραιμία και το λεωφορείο αναχώρησε, συνοδεία περιπολικού. Πάντως όπως φαίνεται, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κάποιοι επιτήδειοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Όπως καταγγέλλει οδηγός λεωφορείου, τους ακολουθούσε μέχρι τα Τέμπη μια σειρά ΙΧ με στόχο να μεταφέρουν πρόσφυγες έως την Ειδομένη, αντί αντιτίμου.

Την ίδια ώρα στην Αττική εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στο λιμάνι μετατρέποντας το σε ένα αυτοσχέδιο hot spot. Οικογένειες με μικρά παιδιά που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, παραμένουν εγκλωβισμένες μετά το κλείσιμο των συνόρων. Οι εικόνες είναι πρωτόγνωρες με ρούχα απλωμένα σε σχοινιά γύρω από το λιμάνι και εκατοντάδες άνθρωπο, κάθε ηλικίας, βρίσκονται ξαπλωμένοι κατάχαμα. Εθελοντές προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.

Στην πλατεία Βικτωρίας η εικόνα είναι ίδια. Η πλατεία έγινε και πάλι καταυλισμός για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με μικρούς και μεγάλους να κοιμούνται κάτω ή στα παγκάκια.

Στο Ελληνικό, το κέντρο φιλοξενίας είναι ασφυκτικά γεμάτο. Πρόσφυγες και μετανάστες που πλέον δε χωρούν να φιλοξενηθούν εκεί, βρίσκονται στο δρόμο. Δύο Κινέζοι που ήρθαν πριν από χρόνια ως μετανάστες στην Ελλάδα, επισκέφθηκαν το Ελληνικό και μοίρασαν κάλτσες στους πρόσφυγες.

Σε αυτοσχέδια hotspot φιλοξενούνται στην Καβάλα

 

Τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας μετά και τη χθεσινοβραδινή άφιξη 900 άνθρωποι από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος».

Τους νεοαφυχθέντες πρόσφυγες, προερχόμενοι από τη Συρία στο μεγαλύτερο μέρος τους, υποδέχθηκαν στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» μέλη της διασυλλογικής κίνησης εθελοντών και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τους διένειμαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι αστυνομικές αρχές με λεωφορεία, μετέφεραν τους 200 πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, του Δήμου Παγγαίου, ενώ τους υπόλοιπους 700 τους μετέφεραν στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης» ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται πλέον σε αυτό στους 1.300.

Η νέα άφιξη των προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο προκάλεσε ένταση, καθώς επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση εκεί, αφού ήδη οι υποδομές λειτουργούν πλέον οριακά και πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν/τοποθετηθούν επιπλέον χημικές τουαλέτες (ο Δήμος ήδη νοίκιασε και τοποθέτησε δώδεκα) και να προστεθούν περισσότεροι νιπτήρες και ντουζιέρες.

Οι υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας και οι δεκάδες εθελοντές υποδέχθηκαν με θέρμη τους νέους πρόσφυγες και τους πρόσφεραν κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να βελτιωθεί η παραμονή τους στην Καβάλα. Συγκινητική είναι, επίσης, η ανταπόκριση κατοίκων και επιχειρήσεων στον Δήμο Παγγαίου, όπου φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης οι άλλοι 200 πρόσφυγες.

Ο Δήμος Καβάλας για τέταρτη συνεχόμενη μέρα έχει αναλάβει την πλήρη σίτιση των 1.300 προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο, ενώ καθημερινά γίνεται διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, βρεφικών τροφών και γάλατος για τις αυξημένες ανάγκες βρεφών και παιδιών που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 250.

Επίσης, πολλοί γιατροί της Καβάλας, στο σύνολό τους όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και το παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας, ενώ οι υπάλληλοι του δήμου μεταφέρουν ακόμα και με τα αυτοκίνητά τους παιδιά και ενήλικες στο νοσοκομείο και σε ιδιωτικά ιατρεία, όπως συνέβη χθες το πρωί με την περίπτωση ενός νεφροπαθή Σύρου που έπρεπε να κάνει αιμοκάθαρση και ενός μικρού παιδιού που έσπασε το δόντι του και πονούσε.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μετά και τη χθεσινή άφιξη των νέων προσφύγων σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «η Καβάλα από τη μια μέρα στην άλλη έγινε ένα ανοιχτό hot spot χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς υποδομές και προπάντων χωρίς κανείς να γνωρίζει για πόσο καιρό θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στην περιοχή».

Η κ. Τσανάκα τόνισε ακόμα ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίστηκαν στην πόλη μετά την απόφαση ανάσχεσής τους από τις αστυνομικές αρχές, από την στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα, ωστόσο συμπλήρωσε με έμφαση ότι «η παρατεταμένη παραμονή τους στην Καβάλα θα προκαλέσει πολλά προβλήματα», με πρώτο και βασικότερο αυτό της υγείας των ίδιων των προσφύγων αφού πλέον συνωστίζονται 1.300 άτομα σ' έναν χώρο που οριακά μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 950 άτομα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ