Κλειστή η Ειδομένη - Δεν πέρασε κανένας πρόσφυγας τις τελευταίες 24 ώρες

Κλειστή η Ειδομένη - Δεν πέρασε κανένας πρόσφυγας τις τελευταίες 24 ώρες

Κλειστή παραμένει από χθες το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ ενώ στον καταυλισμό στην Ειδομένη, υπολογίζεται ότι βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, επικαλούμενη λόγους κυκλοφοριακής συμφόρησης στο σημείο, η αστυνομία επιτρέπει τη στάθμευση των αυτοκινήτων των δημοσιογράφων και των επισκεπτών, ένα χιλιόμετρο μακρύτερα από τον καταυλισμό.

Τουλάχιστον 34.183 οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα

Σε τουλάχιστον 34.183 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Από αυτούς οι 6.835 βρίσκονται στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Μεγίστη, Κω, Λέρο και Κάλυμνο). Οι 8.341 φιλοξενούνται στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Σχιστό (1.780), στον Ελαιώνα (710), στο γήπεδο του μπέιζμπολ (1.282), στο γήπεδο του χόκεϊ (1.419), στην αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (1.200), στο λιμάνι του Πειραιά (1.844) και στο Λαύριο (106).

Επίσης, 210 διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Φθιώτιδα, 2.200 στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, 3.489 στο κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου Κιλκίς, 3.256 στην αντίστοιχη δομή στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη και 393 στην Κοζάνη. Εντός του camp στην Ειδομένη οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 8.550.

Τρία πλοία με 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά

Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να καταπλεύσουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα στις 8 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει το blue star 1 με 795 άτομα. Το πλοίο παρέλαβε 492 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 303 από τη Χίο.

Στις 10:20 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" από τα Δωδεκάνησα μεταφέροντας 313 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Περίπου στις μία το μεσημέρι αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" που μεταφέρει 222 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες θα βρίσκεται κινητή οδοντιατρική μονάδα, στελεχωμένη από γιατρούς του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά μετά από πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Πειραιά.

Πορεία προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά

Πορεία στο λιμάνι του Πειραιά, από την πύλη Ε-1 προς την Ε-2, μπροστά από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιεί ομάδα περίπου 80 ατόμων από μετανάστες και πρόσφυγες.

Κρατώντας πλακάτ και μικρά παιδιά στην αγκαλιά φωνάζουν συνθήματα όπως «ανοίχτε τα σύνορα, είμαστε άνθρωποι».

Η πορεία των μεταναστών και των προσφύγων διεξάγεται συνοδεία ανδρών του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα καθώς αυτή την στιγμή κατέφθασε στο λιμάνι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" και υπάρχει αυξημένη κίνηση από μεγάλα οχήματα.

Ο ΕΕΣ αναζητά εθελοντές για να στελεχώσουν τις αποστολές βοήθειας στους πρόσφυγες

Έκκληση προς όσους επιθυμούν -ως εθελοντές- να στελεχώσουν τις αποστολές του, όπου κρίνεται αναγκαίο, απευθύνει για τη Θεσσαλονίκη ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), προκειμένου να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες των πολυάριθμων προσφύγων και μεταναστών. Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν τη δυνατότητα να συνταχθούν στο πλευρό του ΕΕΣ θα παρακολουθήσουν τμήματα ταχύρυθμης εκπαίδευσης και στη συνέχεια θα ενταχθούν στις ανθρωπιστικές αποστολές του.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΕΣ επισημαίνει ότι οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν έγκαιρα ώστε τα ταχύρυθμα τμήματα εκπαίδευσης εθελοντών να ξεκινήσουν σύντομα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή στα γραφεία του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Θεσσαλονίκης στην οδό Ν. Κουντουριώτη 10, στο Λιμάνι, από τις 9 πμ έως 2.30 μμ ή στα τηλέφωνα 2310 531533-6 κατά τις ίδιες ημέρες και ώρες.

Έκκληση από το χώρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά να μην μεταφέρονται εκεί είδη πρώτης ανάγκης

Νέα έκκληση απευθύνει το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης που λειτουργεί στα Διαβατά, ώστε να μην μεταφέρονται εκεί από τους πολίτες τα είδη πρώτης ανάγκης που επιθυμούν να προσφέρουν για τους πρόσφυγες, αλλά να συγκεντρώνονται στους δήμους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα καλύτερης καταγραφής, ταξινόμησης και οργάνωσής τους.

Το Κέντρο δημοσιοποιεί νέα λίστα με είδη που θα καλύψουν άμεσες ανάγκες των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών που φιλοξενούνται στα Διαβατά. Σε αυτήν περιλαμβάνονται εσώρουχα ανδρικά, γυναικεία, βρεφικά καθώς και εσώρουχα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και εφήβους, παπουτσάκια, παιδικές φόρμες, υπνόσακοι για παιδιά, καλτσάκια, σκούφοι, κασκόλ, γάντια, καρότσια, πάνες, πιπίλες και μπιμπερό, μωρομάντηλα, αλοιφές για συγκάματα, βρεφικό γάλα (για όλες τις ηλικίες), κρέμες βρεφικές, καπελάκια για τον ήλιο, κολλύρια για τα μάτια και γάλα σκόνη.

Υπογραμμίζεται ότι τρόφιμα και άλλα είδη δεν συγκεντρώνονται στο στρατιωτικό πρατήριο του Γ'' Σώματος Στρατού αλλά μόνο στους κατά τόπους δήμους.

Στο μεταξύ, διάφορα είδη για τους πρόσφυγες συγκεντρώνουν, μεταξύ άλλων, οι Δήμοι Θέρμης και Νεάπολης για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εγκατάστασή τους στο χώρο φιλοξενίας στα Διαβατά και στην Ειδομένη. Συγκεκριμένα ο Δήμος Θέρμης, καλεί τους κατοίκους να συμβάλλουν στη συγκέντρωση ειδών για την κάλυψη βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων, ιδιαίτερα των παιδιών. Καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και από τις 5 ως τις 8 το απόγευμα συγκεντρώνονται στα ΚΑΠΗ όλων των οικισμών βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες συγκάματος, ταλκ, έτοιμες φρουτόκρεμες, βρεφικό γάλα πρώτης και δεύτερης ηλικίας, κρέμες σε σκόνη, πιπίλες, μπιμπερό, ατομικοί χυμοί, γάλα εβαπορέ, μπισκότα, μπάρες δημητριακών και είδη προσωπικής υγιεινής (σερβιέτες, σαπούνια, κα). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2313300 745 -6, 23923 30214.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών γνωστοποιεί ότι όσοι δημότες του επιθυμούν να προσφέρουν μπορούν να το κάνουν παραδίδοντας είδη πρώτης ανάγκης σε 16 διαφορετικά σημεία-Υπηρεσίες του δήμου. Εκεί μάλιστα έχουν τη δυνατότητα όπου οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν και εθελοντές για τη στελέχωση των ομάδων παραλαβής και διαλογής των τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Ειδομένη: Στο νοσοκομείο του Κιλκίς τα προσφυγόπουλα που αρρωσταίνουν λόγω των καιρικών συνθηκών