Κοινή δήλωση ΗΠΑ - Βρετανίας - Καναδά και Αυστραλίας κατά της Κίνας

Κοινή δήλωση ΗΠΑ - Βρετανίας - Καναδά και Αυστραλίας κατά της Κίνας

Κοινή δήλωση κατά της Κίνας για την πρόθεση επιβολής νόμου εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ εξέδωσαν η Αυστραλία, Καναδάς ΗΠΑ και Βρετανία. 

«Το Χονγκ Κονγκ μεγαλούργησε ως φάρος της ελευθερίας για πολλά χρόνια» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των χωρών η οποία υπογραμμίζει ότι ο υπό εφαρμογή νόμος παραβιάζει την κοινή διακήρυξη της Βρετανίας με την Κίνα του 1984.

Παράλληλα τονίζεται ότι «Οι ατομικές ελευθερίες των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ θα βρεθούν σε κίνδυνο" με τον νόμο που προωθείται την ώρα που η αυτονομία της περιοχής έχει πια διαβρωθεί.

"Η απόφαση της Κίνας να επιβάλλει έναν νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κοινή διακήρυξη της Βρετανίας με την Κίνα του 1984" αναφέρουν οι παραπάνω χώρες. 

Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση της Κίνας, την τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και το φιλοδημοκρατικό μπλοκ να βρουν μια κοινή λύση για το μέλλον της πόλης-κρατος.

Σημειώνεται ότι η Λαϊκή Συνέλευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ενέκρινε σήμερα τον αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει τις ήδη έντονες διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις.

Τυπικά ο νόμος θα πρέπει να περάσει από δύο ακόμα επιτροπές μέχρι να ισχύσει, ωστόσο στην πράξη η Κίνα μπορεί στο εξής να αλλάξει το status quo του Χονγκ Κονγκ. Το σχέδιο νόμου "εμποδίζει, σταματά και τιμωρεί οποιαδήποτε πράξη για διαχωρισμό της χώρας, υπονόμευση της κρατικής εξουσίας, οργάνωση και εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων συμπεριφορών, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια", απαγορεύοντας "ενέργειες ξένων ή εξωτερικών δυνάμεων" που παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της πρώην βρετανικής αποικίας. Επιτρέπει επίσης στην υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Κίνας να λειτουργεί στο έδαφος της ημιαυτόνομης επαρχίας.

(AP Photo/Mark Schiefelbein)