Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας κατά της Ρωσίας

Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας κατά της Ρωσίας

Κοινό ανακοινωθέν, για την υπόθεση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα που δηλητηριάστηκε στο Λονδίνο, Sergei Skripal, εξέδωσαν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανία, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση που υπογράφουν οι Theresa May, ο Donald Trump, η Angela Merkel και ο Emmanuel Macron και την οποία κοινοποίησε η Downing Street, οι τέσσερις ηγέτες εκφράζουν τον «αποτροπιασμό τους για την επίθεση που έλαβε χώρα κατά των Sergei και Yulia  Skripal στο Salesburry, και κατά την οποία ένας βρετανός αστυνομικός που εκτέθηκε στην ουσία παραμένει επίσης σοβαρά ασθενής, ενώ απειλήθηκαν οι ζωές πολλών αθώων βρετανών πολιτών».

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο», συνεχίζει το ανακοινωθέν και τονίζει ότι «πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου», που «απειλεί την ασφάλεια όλων μας».

Το ανακοινωθέν αναφέρει ακόμα ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε σχολαστικά τους συμμάχους του για το ότι είναι εξαιρετικά πιθανό πως η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση», με τις υπόλοιπες χώρες να συμμερίζονται «την εκτίμηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει διαφορετική αξιόπιστη εξήγηση».

Σημειώνουν πως γεγονός ότι η Ρωσία απέτυχε απαντήσει στο νόμιμο αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης υπογραμμίζει περαιτέρω την ευθύνη της και την καλούν να διευθετήσει όλα τα ερωτήματα σχετικά με την επίθεση.

Τέλος, οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

(φωτογραφία AP)

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς