Κολομβία: Νέα προσπάθεια ειρήνευσης μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών

Κολομβία: Νέα προσπάθεια ειρήνευσης μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών

Ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) θα επιστρέψει στον Ισημερινό για να επιδιώξει τη σύναψη νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οργάνωση, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos την Κυριακή, δώδεκα ημέρες αφότου τον ανακάλεσε στην Μπογοτά εξαιτίας μιας σειράς επιθέσεων των ανταρτών.

Ο ELN και η κυβέρνηση του προέδρου Santos διεξάγουν επίσημα ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, όμως οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις αυτόν τον μήνα, σκοτώνοντας έναν στρατιωτικό και δύο αστυνομικούς, τοποθετώντας βόμβες σε πετρελαιαγωγούς και προχωρώντας στην απαγωγή ενός μηχανικού, συμβασιούχου της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, αφού εξέπνευσε η ισχύς μιας ανακωχής που διήρκεσε 101 ημέρες.

Αντιδρώντας στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Santos ανακάλεσε από το Κίτο τον Gustavo Bell, τον επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της κυβέρνησης, για διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Ο Bell «θα ταξιδέψει στο Κίτο για να εξερευνήσει την πιθανότητα μιας νέας εκεχειρίας, που θα επιτρέψει τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον ELN», ανέφερε ο Santos μέσω Twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Κολομβία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο ELN, μια οργάνωση που ίδρυσαν καθολικοί ιερωμένοι εμπνεόμενοι από την επανάσταση της Κούβας εν μέσω μιας εξέγερσης των αγροτών το 1964 και πιστεύεται πως διαθέτει σήμερα περίπου 2.000 μαχητές, διαπραγματεύεται σκληρά και σπανίως συμβιβάζεται. Είχε συμμετάσχει δύο φορές στο παρελθόν σε διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου, διεξάγοντας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κολομβίας στην Κούβα και τη Βενεζουέλα μεταξύ του 2002 και του 2007.

Ο πόλεμος στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από 53 χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, άλλοι τουλάχιστον 60.000 θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP