Κολομβία: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της FARC

Κολομβία: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της FARC

Η αστυνομία της Κολομβίας προχώρησε στη σύλληψη ακόμη ενός άλλοτε ηγετικού στελέχους της οργάνωσης των πρώην ανταρτών FARC, την έκδοση του οποίου ζητούν οι αρχές των ΗΠΑ, έγραψε την Τετάρτη η εφημερίδα El Tiempo.

Ο Λουίς Εδουάρδο Καρβαχάλ, ή «Ράμπο», συνελήφθη στην νότια επαρχία Κακετά, στην πόλη Πουέρτο Ρίκο (1).

Η σύλληψη του Καρβαχάλ, που φέρεται να ενέχεται σε διακίνηση ναρκωτικών, ακολουθεί εκείνη άλλου ενός ηγετικού στελέχους της ίδιας οργάνωσης, με παρόμοιες κατηγορίες, την 9η Απριλίου.

Η σύλληψη του Σεουσίς Ερνάντες, ή Χεσούς Σάντριτς, όπως ήταν το προσωνύμιό του στην παρανομία, προκάλεσε σάλο, με το (κόμμα, πλέον) FARC να καταγγέλει μια παραβίαση της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016.

Με βάση τη συμφωνία, οι πρώην αντάρτες των FARC εκδίδονται μόνο εάν διέπραξαν εγκλήματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης. Ένα μεταβατικό, ειδικό δικαστικό σώμα, αρμόδιο για την απόδοση δικαιοσύνης σε υποθέσεις που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη, διεξάγει πλέον έρευνα για το πότε διαπράχθηκαν τα εγκλήματα που αποδίδονται στον Σάντριτς.

Οι κολομβιανές αρχές ερίζουν ότι ο Σάντριτς προχώρησε σε εξαγωγή ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τον Νοέμβριο του 2016, και άρα δεν δικαιούται αμνηστία όπως προβλεπόταν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ