Κομισιόν: Κανένα πολιτικό κίνητρο στη δίωξη της Apple

Κομισιόν: Κανένα πολιτικό κίνητρο στη δίωξη της Apple

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την Πέμπτη τις επικρίσεις της Apple ότι η εντολή προς την εταιρεία να καταβάλει φόρους που οφείλει στην Ιρλανδία είναι πολιτική, επισημαίνοντας ότι ο υπολογισμός των οφειλόμενων φόρων βασίζεται σε στοιχεία της ίδιας της Apple.

Νωρίτερα, οργισμένη απάντηση για τους αναδρομικούς φόρους, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, που επέβαλε στην Apple η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδινε ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Τιμ Κουκ, σε συνέντευξη που παραχωρούσε σητν Irish Independent.

O CEO της Apple απέρριπτε τα επιχειρήματα των Βρυξελλών ως «μπούρδες» που πηγάζουν από πολιτικά κίνητρα.

Η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ερωτηθείσα αν αποδέχεται τους ισχυρισμούς του Τιμ Κουκ απάντησε πως δεν συντρέχει κανένα πολιτικό κίνητρο και ότι οι υπολογισμοί για τους φόρους που οφείλει η Apple στην Ιρλανδία, βασίζονται σε στοιχεία που δόθηκαν από την ίδια την Apple και σε γεγονότα τα οποία παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια ακροάσεων για φορολογικές υποθέσεις της Apple στις ΗΠΑ.

Η Κομισιόν κατηγορεί την Apple ότι από το 1991 απολάμβανε προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Ιρλανδία, με κορύφωση το 2014, όταν τα κέρδη από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη φορολογήθηκαν με συντελεστή 0,005% – ήτοι 50 ευρώ φόρο για κάθε εκατομμύριο κερδών.

Την στήριξη του άλλωστε, προς τον τεχνολογικό κολοσσό, εξέφρασε χθες και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, που κατηγόρησε της Κομισιόν ότι στοχοποιεί τις αμερικανικές εταιρείς. Η Βεστάγκερ δήλωσε πως θα συναντηθεί τον Σεπτέμβριο με τον Λιού στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν περαιτέρω τη φορολογική υπόθεση της Apple.

Πηγή: skai.gr