Κομισιόν:  «Προβληματικά σημεία» στην πρόταση του Τζόνσον

Κομισιόν: «Προβληματικά σημεία» στην πρόταση του Τζόνσον

H βρετανική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στη Συμφωνία Αποχώρησης, όσον αφορά κυρίως τα ιρλανδικά σύνορα έχει «προβληματικά σημεία», όπως ανέφερε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί χτες και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν, ο Γιούνκερ καλωσόρισε την αποφασιστικότητα του Τζόνσον να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.

«Αναγνώρισε τη θετική πρόοδο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πλήρη κανονιστική ευθυγράμμιση για όλα τα αγαθά και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία», αναφέρει η Κομισιόν.

Ωστόσο, ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω επεξεργασία τις προσεχείς ημέρες, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συστήματος ασφαλείας», ενώ τονίζεται ότι «πρέπει να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία που έχει επιφέρει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι σήμερα ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ και «θα επαναλάβει τη συνεχή ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι στην Ιρλανδία».

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να κανονιστούν νέες συναντήσεις για να συζητηθεί η πρόταση και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ σημαντικό ορόσημο συνεχίζει να αποτελεί η σύνοδος κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit (31 Οκτωβρίου 2019).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια