Κομισιόν: Συζητάμε ένα πλήρες φάσμα δράσεων για τις κινήσεις του Ν. Maduro

Κομισιόν: Συζητάμε ένα πλήρες φάσμα δράσεων για τις κινήσεις του Ν. Maduro

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα «πλήρες φάσμα δράσεων» ως απάντηση στην αύξηση των εντάσεων στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη δύο κορυφαίων μελών της αντιπολίτευσης και επικριτών του προέδρου Nicolas Maduro, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Οι διαβουλεύσεις με κράτη-μέλη συνεχίζονται ώστε να εξασφαλισθεί μια κατάλληλη και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ. Προφανώς συζητείται ένα πλήρες φάσμα δράσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον, επέβαλε κυρώσεις στον Maduro παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία του που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία των ΗΠΑ και απαγορεύοντας στους Αμερικανούς να έχουν δοσοληψίες μαζί του.

Σημειώνεται επίσης, πως είχε προηγηθεί επιστολή του πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ζητώντας κυρώσεις από την Ε.Ε. κατά του Maduro.

Reuters: Σοβαρές αμφιβολίες για την προσέλευση στις εκλογές στη Βενεζουέλα

Μόλις 3,7 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει μέχρι τις 5.30 μ.μ. τοπική ώρα στις αμφιλεγόμενες εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που εμφανίζει το πρακτορείο από το εσωτερικό εκλογικό συμβούλιο της χώρας, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αριθμού των 8,1 εκατ. ψηφοφόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Maduro για τις εκλογές του νέου σώματος, το οποίο κατακρίθηκε ως παράνομο και σχεδιασμένο ώστε να δώσει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση, που έχει χάσει το έρεισμα της στο λαό, να αναθεωρήσει το σύνταγμα της χώρας. 

Ενδεχόμενη χαμηλή προσέλευση θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για τον Maduro, ειδικά μετά την ανεπίσημη ψηφοφορία που είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση και στην οποία ανέφερε ότι περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια τάσσονταν κατά της αμφιλεγόμενης Συντακτικής Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχει το Reuters δείχνουν ότι σε 14.515 εκλογικά κέντρα της Βενεζουέλας είχαν ψηφίσει 3.720.465 άνθρωποι στις 5.30 μ.μ. τοπική ώρα. 

«Αν και είναι δυνατόν να υπήρξε μαζική προσέλευση στο τέλος της ημέρας, κάτι που το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προσπαθήσει να το κάνει κατά το παρελθόν, ο διπλασιασμός των ψηφοφόρων κατά την τελευταία ώρα θα ήταν χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στο πρακτορείο η Jennifer McCoy, πολιτικός επιστήμονας που έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές παρατήρησης εκλογών στη Βενεζουέλα, για το ίδρυμα Carter Center με έδρα την Ατλάντα.

Σημειώνεται ότι το εκλογικό συμβούλιο παρέτεινε τη ψηφοφορία έως στις 7 μ.μ., ωστόσο εκτιμάται ότι ορισμένα εκλογικά κέντρα παρέμεινα ανοικτά περισσότερο.

Οι αρχές της Βενεζουέλας δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό των δεδομένων της ψηφοφορίας.

Άμεση αποφυλάκιση των ηγετών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ζητά το State Department

Τις έντονες ανησυχίες για τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα εξέφρασε το State Department, καλώντας για την άνευ όρων αποφυλάκιση των κρατουμένων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Καλούμε για την άμεση αποφυλάκισή τους», δήλωσε η εκπρόσωπους του State Department Heather Nauert στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους ηγέτες της αντιπολίτευσης Leopoldo Lopez και Antonio Ledezma που συνελήφθησαν σε επιδρομές των αρχών κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.