Κόντρα ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη για τον «ιμάμη του Ρίπολ»

Κόντρα ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη για τον «ιμάμη του Ρίπολ»

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως αναφορικά με τη δράση του «ιμάμη του Ρίπολ», του Abdelbaki Es Satty, ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του «πυρήνα» που σχεδίασε κιαι εκτέλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα στην Καταλονία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας, επιχειρησιακή έδρα του ιμάμη -ο οποίος είναι πλέον νεκρός- δεν ήταν η μικρή πόλη στους πρόποδες των Πυρηναίων όπου βρισκόταν το τζαμί του, αλλά οι Βρυξέλλες και συγκεκριμένα το προάστιο Βιλβοόρδε. Εκεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζούσε ένας ξάδελφός του, ο οποίος τον φιλοξενούσε στα ταξίδια που πραγματοποιούσε τακτικά, στο πλαίσιο της στρατολόγησης τζιχαντιστών από τις τάξεις των νεαρών μουσουλμάνων.

Οι κινήσεις του αυτές είχαν, μάλιστα, κινήσει την περιέργειθα και τις υποψίες των αρχών του Βελγίου, οι οποίες φέρονται να είχαν διαμηνύσει τουλάχιστον δύο φορές προς τους Καταλανούς ότι «κάτι δεν πάει καλά». Ωστόσο, αν και η ενημλέρωση είχε ανεπίσημο χαρακτήρα με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, δεν υπήρξε αντίδραση και αυτό έχει προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία -κυρίως, ανάμεσα στη Μαδρίτη και τις καταλανικές αρχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ένας βέλγος αστυνομικός ενημέρωσε συνάδελφό του το 2016 ότι θεωρούσε τον ιμάμη ύποπτο. «Η επικοινωνία έγινε σε ανεπίσημο προσωπικό επίπεδο, καθώς γνωρίζονταν μετά τη συνάντησή τους σε αστυνομικό σεμινάριο», ανέφερε η πηγή του πρακτορείου.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα el Pais, ο δήμαρχος του Βιλβοόρδε, Hans Bonte, είχε επίσης ενημερώσει με e-mail την αστυνομία της Καταλονίας για τη δράση του ιμάμη. Όμως, όπως τονίζεται, στις 8 Μαρτίου είχε λάβει απάντηση ότι δεν είχε καμία σχέση με εξτρεμιστικές ομάδες. 

Οι αποκαλύψεις αυτές, όπως προαναφέρθηκε, έχουν μεταφραστεί ήδη σε αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Η μεν διαρρέει ότι οι καταλανικές αρχές στάθηκαν ανίκανες να αξιολογήσουν την πληροφορία που είχαν και να δράσουν εγκαίρως, ενώ η τοπική κυβέρνηση απαντά ότι αυτό συνέβη επειδή υπάρχει ένα γραφειοκρατικό σύστημα που επιβάλει η επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές ξένων χωρών να γίνεται μόνο από τις κεντρικές υπηρεσίες στην πρωτεύουσα. 

Όπως είναι φανερό, λοιπόν, η τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί τόσο από τους υπέρμαχους όσο και από τους αντίπαλους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ποιος θα επικρατήσει είναι ακόμη άγνωστο...

 

Photo by Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image