Κορονοϊός: Επαναξιολόγηση των μέτρων και αν χρειαστεί, ιδιότυπο lockdown

Κορονοϊός: Επαναξιολόγηση των μέτρων και αν χρειαστεί, ιδιότυπο lockdown

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο θετικά τα μέτρα που τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ. 

Τα νέα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τόνισε μέσω του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στη διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Όπως είπε, τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι περιμένουμε να δούμε αποκλιμάκωση από τον Δεκέμβρη αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και κατά την περίοδο των γιορτών.

Σημείωσε ακόμα ότι η Θεσσαλονίκη είναι σε φάση κορύφωσης και αναμένεται αρχή αποκλιμάκωσης από το τέλος της εβδομάδας. Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι το πρόβλημα θα είναι στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ – covid.

Για την Αθήνα είπε ότι η εικόνα θα γίνει χειρότερα στο άμεσο μέλλον, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις επόμενες ημέρες στα 2.300 την ημέρα. Ο κ. Σαρηγιάννης, τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως τα μέτρα θα εξεταστούν και πάλι από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν γενικά ή τοπικά απαγορευτικά.

Διαβάστε ακόμη: Πλεύρης: Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα