Κοτανίδου για ΜΕΘ: Προσβάλλουν τους γιατρούς τα περί επιλογής ασθενών

Κοτανίδου για ΜΕΘ: Προσβάλλουν τους γιατρούς τα περί επιλογής ασθενών

Προσβλητικούς χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς περί κλινών ΜΕΘ για VIP οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής, ξεκαθαρίζοντας ότι η εισαγωγή των ασθενών γίνεται με πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. «Δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την διαλογή ασθενών σε ΜΕΘ, πολλώ δε μάλλον αλλότρια κριτήρια, όπως η κοινωνική θέση», τόνισε η διευθύντρια ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» Αναστασία Κοτανίδου.

Η κ. Κοτανίδου εξέφρασε τη θλίψη της για όσα ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας: «Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα. «Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή. Η διαλογή αφορά σε πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5».

«Στο νούμερο ένα είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την διαλογή ασθενών σε ΜΕΘ, πολλώ δε μάλλον αλλότρια κριτήρια, όπως η κοινωνική θέση», ξεκαθάρισε.

Όπως επισήμανε, στο διάστημα μέχρι την ανεύρεση κλίνης ο ασθενής μπαίνει σε λίστα αναμονής, σημειώνοντας ότι ο αριθμός κενών κλινών είναι δυναμικός, αλλάζει από στιγμή σε στιγμή.

Παράλληλα, σημείωσε πως κατά την πανδημία είχαμε αύξηση του αριθμού κλινών και σήμερα λειτουργούν συνολικά σε δημόσιο, στρατιωτικά και ιδιωτικό τομέα 1.280 κλίνες ΜΕΘ. «Το πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού», τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Βασίλης Μπέκος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για γιατρό και νοσηλευτή από το να τον κατηγορούν για επιλογή περιστατικών».

Η διευθύντρια ΜΕΘ του «Αττικόν», Μαρία Θεοδωρακοπούλου, εξήγησε πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ για τις κλίνες ΜΕΘ, την οποία βλέπουν όλοι οι γιατροί. «Το όφελος λειτουργίας της είναι ότι δεν χάνεται χρόνος όταν αδειάζει κρεβάτι», επισήμανε. 

Στο 60% η θνητότητα

Για τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου σχολίασε ότι τα νούμερα είναι όντως υψηλά και αυτό οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. «Ο μέσος όρος θνητότητας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 50-60%», ανέφερε χαρακτηριστικά.