Κρεμλίνο: Ο V. Putin εμμένει στα σχέδιά του να επισκεφθεί τη Γαλλία

Κρεμλίνο: Ο V. Putin εμμένει στα σχέδιά του να επισκεφθεί τη Γαλλία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εμμένει στα σχέδιά του να επισκεφθεί τη Γαλλία αργότερα αυτό το μήνα, παρά την αβεβαιότητα του Γάλλου προέδρου, Francois Hollande, σχετικά με το αν θα τον δεχθεί, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

«Η προετοιμασία για την επικείμενη επίσκεψη συνεχίζεται», τόνισε ο Peskov σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως ο Fr. Hollande καταδίκασε την «απαράδεκτη» στήριξη της Ρωσίας στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία σε τηλεοπτική του συνέντευξη εχθές Κυριακή και αναρωτήθηκε αν θα δει τον V. Putin κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία στις 19 Οκτωβρίου.

Αν γίνει η συνάντηση δεν θα είναι για να ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα πει αλήθειες στον ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, εάν αποφασίσει να τον δεχθεί στις 19 Οκτωβρίου στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault.

«Εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει ότι ο ρώσος πρόεδρος θα έρθει, δεν θα είναι για να ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις, θα είναι για να πουν αλήθειες, για να τερματισθεί αυτό που γίνεται εκεί κάτω (στη Συρία) και για να δώσει στη Ρωσία να καταλάβει ότι έχει πάρει έναν επικίνδυνο δρόμο», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο δίκτυο France Inter.

Η επίσκεψη Putin στο Παρίσι έχει προγραμματισθεί εδώ και καιρό, αφού ο Putin θα παραστεί στα εγκαίνια του «Ρωσικού Ορθόδοξου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου», το οποίο θα στεγάσει κυρίως μία ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Όμως, ο Francois Hollande δήλωσε ότι θέτει στο εαυτό του το ερώτημα εάν θα υποδεχθεί ή όχι τον ρώσο ομόλογό του, εξαιτίας των εγκλημάτων που διαπράττονται στο Χαλέπι από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Assad με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε ότι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις θα πρέπει αναλάβουν τις ευθύνες και ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Θα έλθουμε σε επαφή με τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να ξεκινήσει αυτές τις έρευνες», δήλωσε ο Jean-Marc Ayrault χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Στη Συρία διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, είναι προφανές και πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες», πρόσθεσε.

Ωστόσο στη συνέχεια τόνισε ότι παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων για τη Συρία, «η Ρωσία είναι μία χώρα εταίρος, όχι αντίπαλος» και η επίσκεψη στο Παρίσι μπορεί να δώσει ευκαιρία για τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την Ουκρανία.

«Για την ίδια ημέρα εξετάζεται το ενδεχόμενο συνόδου σε επίπεδο αρχηγών κρατών για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε λύσεις για την Ουκρανία», είπε.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να οργανώσουν μια σύνοδο για την Ουκρανία τον Οκτώβριο, κατά το «πρότυπο της Νορμανδίας», που αναφέρεται στο σχήμα της πρώτης συνάντησης για την Ουκρανία στη Γαλλία με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας -- Hollande, Merkel, Putin και Poroshenko αντίστοιχα.