Κρίσιμες ώρες για το Δάσος Δαδιάς, εκκενώθηκε το μοναστήρι - Προληπτική εκκένωση και του Σταυρού Λέσβου

Κρίσιμες ώρες για το Δάσος Δαδιάς, εκκενώθηκε το μοναστήρι - Προληπτική εκκένωση και του Σταυρού Λέσβου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της δύσκολης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου εκκενώθηκε μοναστήρι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το μέτωπο της φωτιάς στη Λέσβο, όπου εντολή προληπτικής εκκένωσης έχει εκδοθεί για τους οικισμούς Σταυρού και Βρίσας, ενώ από χθες εκκενώθηκαν τα Βατερά, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα. 

Αρχικά η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, ωστόσο στη συνέχεια με την αλλαγή των δυνατών ανέμων οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό και έκαψαν τα πρώτα σπίτια.

Στο σημείο βρίσκονται 81 Πυροσβέστες με 20 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. 

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ελληνικός Στρατός, υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και η Αστυνομία με περισσότερους από 60 αστυνομικούς.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Εντωμεταξύ, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Διαρκείς αναζωπυρώσεις στη Δαδιά

Το μεσημέρι της τέταρτης ημέρας από την εκδήλωση της πυρκαγιάς ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν συνεχώς στο Εθνικό Πάρκο, ωστόσο η φωτιά έρπουσα αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις, ενώ οι αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Η Δαδιά εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρική ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, άλλαξε πορεία.

Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός η παρουσία του οποίου στην περιοχή είναι καθημερινή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για μία οικολογική καταστροφή τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε και εμείς αλλά θα τα ζήσουν και οι επόμενες γενιές.

«Δυστυχώς, δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού.... Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που και εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. ... Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα».

Στο Συντονιστικό Κέντρο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεών του για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, όπου ενημερώθηκε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, πριν την αναχώρησή του για τον Έβρο.

Ο Χρ. Στυλιανίδης έφτασε στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, που προχώρησε στην εκτίμηση της κατάστασης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χρ. Στυλιανίδας: Πρέπει να φέρουμε σε πέρας το χρέος μας

«Θα είμαστε όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα στη Δαδιά και πρέπει να φέρουμε το χρέος μας σε πέρας», τόνισε ο Χρ. Στυλιανίδης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη του συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Έβρο, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που απειλεί το Εθνικό Πάρκο.

«Έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη για να μην μπει η φωτιά στον πυρήνα του πάρκου. Ήδη εργαζόμαστε για αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη.