Κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη Β. Ελλάδα - Έρχονται από τη Βουλγαρία με 300 ευρώ

Κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη Β. Ελλάδα - Έρχονται από τη Βουλγαρία με 300 ευρώ

Κύκλωμα δημιουργίας πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού του κορονοϊό, δρα στη βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα να ρίχνουν στην ελληνική αγορά  τα «πολύτιμα» πιστοποιητικά χωρίς όμως να έχει γίνει ο εμβολιασμός.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, και τις αποκαλύψεις του «επιχειρησιακού βραχίονα» του κυκλώματος στην Ελλάδα, το πλαστό πιστοποιητικό βγαίνει έναντι 300 ευρώ και με μια επίσκεψη λίγων ωρών στη Σόφια μπορεί κάποιος να προμηθευτεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, άνευ εμβολίου, με τους ενδιαφερόμενους να προέρχονται κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Βουλγαρία σημειώνει αρνητικά ρεκόρ θνησιμότητας στην ΕΕ και υψηλά επίπεδα αρνητών και παράλληλα πυκνώνουν οι καταγγελίες για οικογενειακούς γιατρούς που εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού με τα στοιχεία του πολίτη χωρίς όμως να έχει εμβολιαστεί στα αλήθεια.

Την ίδια ώρα, αρμόδιοι από ελληνικής πλευράς λένε πως διερευνώνται εμβολιασμοί Ελλήνων που εμφανίζονται να έχουν γίνει στο εξωτερικό, και ειδικότερα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας πως η έλλειψη ιατρικής πράξης (εμβολιασμού) στα πιστοποιητικά από τη Βουλγαρία φαίνεται στο σύστημα, οπότε εκεί θα στοχεύσουν οι έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για σοβαρές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις απέναντι σε παράνομες πράξεις που σχετίζονται με τα τεστ και τα εμβόλια. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ σε όσους κάνουν χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης από κορονοϊό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού, οι καταγγελίες για διακίνηση πλαστών πιστοποιητικών ξεκίνησε μετά τις 21 Οκτωβρίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το αυστηρότερο πλαίσιο περιορισμών σε όσους επισκέπτονται κλειστούς χώρους, όπως καφετέριες, ξενοδοχεία, αίθουσες συναυλιών, μουσεία και πισίνες, καθώς πρέπει να επιδεικνύουν το «Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού».