Κυρ. Μητσοτάκης: «Αναγκαία η εφαρμογή εθνικού σχεδίου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Αναγκαία η εφαρμογή εθνικού σχεδίου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό»

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Σε τρεις πτυχές του σχεδίου της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Σάμο όπου μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το ζήτημα έχει ανθρωπιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και διαστάσεις ασφάλειας και χρειάζονται πρωτοβουλίες σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώντας για την πτυχή της εσωτερικής ασφάλειας τόνισε τη σημασία που έχει για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στον ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να σταλεί μήνυμα ότι δεν μπορούμε να έχουμε μετανάστες και πρόσφυγες που θα είναι σε δρόμους,πλατείες ή χωράφια και σε δομές ανεξέλεγκτες, αλλά πρέπει όλοι να μεταφέρονται σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, είτε σε ανοιχτές είτε σε κλειστές δομές.

Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να διακοπούν φαινόμενα καταλήψεων σιδηροδρομικών γραμμών, λιμανιών και μπλόκων που υπονομεύουν ομαλή οικονομική ζωή της χώρας, ενώ περιέγραψε και τα χαρακτηριστικά ενός συγκροτημένου σχεδίου για το που θα φτιαχτούν οι οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Όπως είπε, πρέπει να υπακούει σε βασικούς κανόνες, να αποφεύγεται η συγκέντρωση σε μία περιοχή, να υπάρχει λογική γεωγραφική κατανομή σε όλη την επικράτεια και σχετικά μικρές δομές.

Αποτελεσματικός έλεγχος θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη και αποτελεσματικού ελέγχου των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας και στην μετεξέλιξη της Frontex σε ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας.
«Οι χώρες φυλάσσουν, τόνισε, τα σύνορά τους, είτε αυτά είναι χερσαία, είτε θαλάσσια. Το Λιμενικό έχει ως πρώτη υποχρέωση, προφανώς, να διασώζει ανθρώπινες ζωές. Είναι κάτι το οποίο έχει κάνει με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και αυτοθυσία. Έχει, όμως, και υποχρέωση αποτρεπτικά να ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Και βέβαια η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια η οποία γίνεται στην Ευρώπη, υπό την ηγεσία του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου, για να μπορέσει να μετεξελιχθεί η FRONTEX σε μια ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας μας".

Και πρόσθεσε: "Είναι μια προσπάθεια, η οποία θα καταδείξει ένα καθοριστικό σημείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Θα αποδείξει στην πράξη ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποδεχθεί τη de facto μετακίνηση των ευρωπαϊκών συνόρων από το Αιγαίο στα βόρεια σύνορά της με την π.Γ.Δ.Μ. Αυτό αναιρεί τους βασικούς κανόνες της γεωγραφίας, ακυρώνει τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια ενσωματώνει ευρωπαϊκές δυνάμεις στη φύλαξη των ελληνικών θαλασσίων συνόρων, είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και η ελληνική Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».

Να είμαστε έτοιμοι για "ενδεχομένως αυξημένες ροές"

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε εξάλλου ότι ο αυξημένος μετά τη συμφωνία με τη Τουρκία αριθμός των αιτήσεων ασύλου πρέπει να αντιμετωπίζεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, καθώς σήμερα υπάρχει καθυστέρηση. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σάμου όπου υπάρχει μόνο μία υπάλληλος που επεξεργάζεται τις αιτήσεις σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, "οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία εισέρχονται σε νέα περίοδο κρίσεως, η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Γερμανία, υπάρχουν ουσιαστικές αμφιβολίες κατά πόσο η συμφωνία για απελευθέρωση βίζας μπορεί να εφαρμοστεί", σημείωσε και πρόσθεσε: "Πρέπει σε κάθε περίπτωση η ελληνική Πολιτεία να είναι έτοιμη "για ενδεχομένως αυξημένες ροές σε περίπτωση που η συμφωνία με την Τουρκία καταρρεύσει", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική και στους κυβερνητικούς χειρισμούς αποδίδοντας σε αυτούς τις διαστάσεις που πήρε από το 2015 μία κατάσταση που, όπως τόνισε, το 2014 ήταν υπό έλεγχο. Όπως είπε μάλιστα «οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2015 σχεδόν 20 φορές σε σύγκριση με το 2014». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που ως ένα βαθμό η ίδια δημιούργησε στο ξεκίνημα της θητείας της, όταν πέρασε το μήνυμα στους διακινητές ότι η πιο εύκολη είσοδος στη Ευρώπη ήταν μέσα από τα ελληνικά νησιά και όταν καθυστέρησε για μεγάλο διάστημα οποιαδήποτε οργανωμένη δράση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε εξάλλου την σημαντική οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τόνισε την ανάγκη "να υπάρχει η στοιχειώδης συναίνεση και συμφωνία ώστε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα υποστήριξης των τοπικών οικονομιών".

"Η υπομονή ειδικά στα ακριτικά νησιά αρχίζει να εξαντλείται και οι ακρίτες του Ανατολικού Αιγαίου περιμένουν έργα και όχι λόγια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε, το αναλυτικό πρόγραμμα της ΝΔ θα παρουσιάσει την Παρασκευή ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας.