Κυρ. Μητσοτάκης από Κύπρο: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο

Κυρ. Μητσοτάκης από Κύπρο: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο

Την ξεκάθαρη στάση της Ελλάδας ότι η θέση της Τουρκίας για δύο ξεχωριστά κράτη, ως μόνη λύση για το Κυπριακό, απορρίπτεται ασυζητητί, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος χαιρετισμό στο συνέδριο του  Δημοκρατικού Συναγερμού, στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε διάλογο «με το παράλογο» και πως η διχοτόμηση «δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Η πράσινη γραμμή είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει».

Αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, συνέχισε, «εμείς απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και ετοιμότητα και στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε πάντοτε ακλόνητα επιχειρήματα». Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν θράσος, έχουν θάρρος, υπογράμμισε και σημείωσε ότι «όπλο μας είναι το διεθνές δίκαιο, η δυνατή μας άμυνας, οι ισχυρές συμμαχίες, η βελτιωμένη εικόνα στον κόσμο» και είμαστε έτοιμοι με καλή πίστη και γνώμονα το διεθνές δίκαιο να κάνουμε διάλογο για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας, και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή μας» 

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η ρωσική εισβολή απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοσδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μια γειτονική χώρα» και επισήμανε ότι αποτελεί «ένα μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι που αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τα τελευταία χρόνια των πολλαπλών κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν αντιμετώπισε καμία άλλη κυβέρνηση αυτό το μέγεθος και παρόλα αυτά, πρόσθεσε, κατάφερε να αποπληρώσει τα τελευταία δάνεια του ΔΝΤ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία. 

«Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία κάναμε πράξη το πρόγραμμα μας, μειώσαμε φόρους φέραμε επενδύσεις. Στηρίζουμε την κοινωνία με στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα. Τίποτα δεν ήταν εύκολο και αυτονόητο. Αντιτάξαμε τον στιβαρό λογισμό στον εύηχο λαϊκισμό, και τις δύσκολες πράξεις στα εύκολα λόγια. Εάν επιμένω στη μάχη κατά της δημαγωγίας είναι γιατί εκεί βρίσκεται το σύνορο της προόδου και της συντήρησης», τόνισε.

«Πλέον η Ελλάδα μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στις εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είπε ότι «το στοίχημα είναι να μην πάμε πίσω, να χτίσουμε επάνω στα θεμέλια που βάλαμε».

«Να μην περιοριστούμε στην διατήρηση της εξουσίας, αλλά να εγγυηθούμε τη δημοκρατική συνέχεια τους δύσκολους καιρούς που έχουμε μπροστά μας, που είναι ναρκοπέδιο. Και σε αυτό το ναρκοπέδιο ισχυρά κράτη θα είναι τα σταθερά κράτη. Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα της κρίσης της καθήλωσης και του διχασμού» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρός ελληνισμός σημαίνει και ισχυρή Κύπρος» και ότι «κάθε επιτυχία της Αθήνας γίνεται δύναμη στη Λευκωσία», ενώ σημείωσε ότι το 2023 είναι έτος εκλογών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.

Δείτε την ομιλία του