Κυρ. Μητσοτάκης: Εργα άνω των 6 δισ. ευρώ στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Κυρ. Μητσοτάκης: Εργα άνω των 6 δισ. ευρώ στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 οι οποίες θα υλοποιηθούν κυρίως μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης 2021-2026. Παράλληλα, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θεμέλιο στην αναπροσαρμογή του δημοσίου τομέα, παραμένει η πύλη gov.gr η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφέρεται και μέσω κινητού τηλεφώνου. 

Αναφορικά με τις επενδύσεις της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο (ψηφιακό) συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), είπε ότι αποτελούν κεντρικό άξονα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της κυβέρνησης με στόχο η χώρα να κάνει ένα άλμα την χρήση και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, όπως είπε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει περισσότερα από 400 έργα (παρεμβάσεις) συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. «Μέρος αυτού του σχεδιασμού έχει περιληφθεί στην πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός ακόμη σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των αδειών ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, θα δρομολογήσουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας και θα φέρουν τη χώρα στην πρωτοπορία της ψηφιακής μετάβασης. «Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021 και μετά τα πρώτα εμπορικά δίκτυα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Επίσης μέσα στο επόμενους, θα ενεργοποιηθεί το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός» που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα ενισχύσει επενδύσεις που αξιοποιούν την καινοτομία και την τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός εκθείασε και το σχέδιο δημιουργία δικτύων οπτικών ινών σε όλη τη Ελλάδα, όπως επίσης και τη συστηματική ψηφιακή ενδυνάμωση όλων των επιχειρήσεων, όσο μικρές και αν είναι αυτές.

Αναφορικά με το gov.gr, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συνιστά θεμέλιο στο μετασχηματισμό της χώρας. Υποστηρίζει 724 υπηρεσίες οι οποίες σύντομα θα γίνουν 1.000 και σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 7 εκατ. επισκέψεις, εξέδωσε 772.000 ψηφιακά έγγραφα, ενώ διεκπεραίωσε 6,6 εκατ. άυλες συνταγές και 2,3 εκατ. άυλα παραπεμπτικά. 

Ο Πρωθυπουργός ακόμη υπογράμμισε την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων στο δημόσιο τομέα, αναφέροντας ότι «οι φορείς του δημοσίου επικοινωνούν μεταξύ τους με στοιχεία που δεν απαιτούνται από τον πολίτη και μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους χωρίς φυσική παρουσία». Απώτερος στόχος όπως είπε είναι η πύλη gov.gr να καταστεί ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας του πολίτη με το δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, από την επόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με τον πύλη gov.gr και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι εκείνη που θα επιτρέψει τον άμεσο και αποτελεσματικό εμβολιασμό του πληθυσμού. «Ο καθολικός εμβολιασμός αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία, για την ανάκτηση της ελευθερίας και της ευημερίας. Και θα απαιτούσε πολλούς περισσότερους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, αν δεν διαθέταμε τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναλάβουν ρόλο, από το κλείσιμο ενός ραντεβού μέχρι την ακριβή καταγραφή των εμβολιασμών και την πιστοποίησή τους».