Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση επιστρέφει στην Παιδεία στο... 1982

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση επιστρέφει στην Παιδεία στο... 1982

«Η κυβέρνηση αντί να σκέφτεται στην Παιδεία με όρους 2030, μας επιστρέφει ουσιαστικά πίσω στο 1982. Κατεδαφίζει ότι καλό έγινε για να ικανοποιήσει την δική της εκλογική πελατεία», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη «Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μία γάτα που γαβγίζει;».

Υπογράμμισε ότι «βιώνουμε την κατεδάφιση κάθε ουσιαστικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έλαβε χώρα στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια», ενώ τόνισε την ανάγκη να σπάσουμε το «ταμπού» του άρθρου 16, το οποίο χαρακτήρισε «απόλυτο τοτέμ της αντιμεταρρύθμισης στη χώρα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την σημερινή κυβέρνηση ότι «εκδηλώνει όλα τα νεομαρξιστικά απωθημένα της στον τομέα της Εκπαίδευσης», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, παρουσία και της Άννας Διαναντοπούλου, που ήταν στο πάνελ των παρουσιαστών του βιβλίου, ότι «ξηλώνει στην πράξη τον νόμο 4009/2011, που κανονικά θα έπρεπε να συζητάμε πως θα τον βελτιώσουμε. (...) Το 1982 είναι εποχή με την οποία ο κ. Τσίπρας αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη ιδεολογική οικειότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη σύνδεσης της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι απολύτως αυτονόητο, ενώ στη χώρα μας «δεν γίνεται καμία συζήτηση για το πώς αλλάζει η ίδια η αγορά εργασίας ως αποτέλεσμα των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας» και για την προσαρμογή της Παιδείας στις ανάγκες μίας αγοράς εργασίας που μεταβάλλεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., η Παιδεία μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης για τον τόπο με αναπτυξιακή διάσταση τόσο άμεση, όσο και έμμεση. Αναφέρθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στην προοπτική μίας εξωστρεφούς Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα ήταν σε θέση να προσελκύσει φοιτητές, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Κύπρου, που με τη δημιουργία και ιδιωτικών Πανεπιστημίων πέτυχε την αύξηση όλων των ποιοτικών δεικτών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Η χώρα, όπως είπε, έγινε εκπαιδευτικός προορισμός για χιλιάδες ξένους φοιτητές και η Εκπαίδευση συνεισφέρει στην κυπριακή οικονομία 150 εκατ. ευρώ έμμεσα ή άμεσα.

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως η Ελλάδα είναι δέσμια ενός «παράλογου συνταγματικού προορισμού που την καθιστά μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επιτρέπει ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σημασία της σύνδεσης των Πανεπιστημίων με την έρευνα και την καινοτομία, αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι αδιανόητο σε μία εποχή όπου νέοι άνθρωποι στρέφονται στο επιχειρείν να είμαστε εγκλωβισμένοι σε αναχρονιστική λογική που λέει έξω οι επιχειρήσεις από τα Πανεπιστήμια».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, οι αντιπρόεδροι της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτές της Ν.Δ. και του Ποταμιού, ο δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της Δράσης, Θοδωρος Σκυλακάκης, ο Στέφανος Μάνος κ.ά.

Απ. Χονδρόπουλος

Διαβάστε ακόμα: