Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση»

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της παρουσίας του στην ηγεσία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τα σενάρια συναίνεσης, δίνοντας σαφή δείγματα της απόφασής του να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση απέναντι σε μία κυβέρνηση που ο ίδιος χαρακτήρισε κατά την ομιλία του στην ΚΟ «ανίκανη, ανεύθυνη και ιδεοληπτική», καταγγέλλοντας ότι «βάζει σε κίνδυνο την οικονομία, την κοινωνία και εντέλει την ίδια την Ελλάδα». «Η εντολή που έλαβα από τα μέλη της ΝΔ δεν είναι να στηρίξω τον κ. Τσίπρα», ξεκαθάρισε ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ, προαναγγέλλοντας ωστόσο και μία άλλου τύπου αντιπολίτευση, «σκληρή», αλλά και «υπεύθυνη», όπως είπε.

«Το Ασφαλιστικό θα είναι το πρώτο δείγμα ενός νέου τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο πρώτο μείζον ζήτημα που έχει να διαχειριστεί και ο ίδιος στη Βουλή ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν συμφωνεί με τις κυβερνητικές προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί και δεν θα τις υπερψηφίσει. Πριν ξεκινήσει ωστόσο η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση για το Ασφαλιστικό, που ήδη αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από ειδική ομάδα εργασίας. Και το ίδιο θα κάνει από δω και πέρα σε κάθε μείζον ζήτημα, επεκτείνοντας τη δράση της πέρα από το πεδίο της κριτικής..

«Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση», τόνισε ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ εξηγώντας την αντιπολιτευτική τακτική που θα ασκείται από τη ΝΔ με το βλέμμα και σε μελλοντικές δικές της κυβερνητικές ευθύνες, που ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί σύντομα να κληθεί  να αναλάβει. «Δεν έχω καμία αμφιβολία. Τα αποτελέσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τόσο δραματικά που γρήγορα θα αναλάβουμε πάλι το τιμόνι της χώρας, με τη βούληση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά προς τους βουλευτές, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη ταχείας διαμόρφωση της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Όχι μόνο με όραμα, αλλά και με σχέδιο!», πρόσθεσε. «…Να ασκήσουμε αντιπολίτευση με πρόταση. Εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δεν αρκούμαστε στην κριτική. Είναι εύκολη η κριτική, ειδικά η ανέξοδη κριτική. Αλλά η ανέξοδη κριτική είναι ο ορισμός του λαϊκισμού και εμείς παίρνουμε οριστικό διαζύγιο από τον λαϊκισμό»

«Παγόβουνο»

Ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε για μία ακόμη φορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «σαν ένα παγόβουνο». «Υπάρχει, υπογράμμισε, μια λευκή κορυφή, η οποία εξέχει πάνω από το νερό, ο δήθεν μεταρρυθμιστικός μανδύας της μνημονιακής συμμόρφωσης. Από κάτω, όμως, κρύβεται ένας σκοτεινός απειλητικός όγκος του κομματικού κράτους, της υπερφορολόγησης, της ανερυθρίαστης χειραγώγησης ανεξάρτητων αρχών, του ισοπεδωτισμού προς τα κάτω στην Παιδεία»

Η Παιδεία θα είναι στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής της ΝΔ, η οποία  χαρακτηρίζει «δήθεν και προσχηματικό» τον εν εξελίξει εθνικό διάλογο. «Η Παιδεία για εμάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και όχι αποπαίδι του κυβερνητικού προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά Κυρ. Μητσοτάκης, σε αντιδιαστολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο, όπως υποστήριξε, η «Παιδεία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πεδίο άσκησης ιδεοληψίας, επιβολής κομματικής, πελατειακής νοοτροπίας».  Την προτεραιότητα στην Παιδεία έχει αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης και κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο ξεκαθαρίζοντας πως η αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής στο χώρο της Παιδείας αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση περί συνεννόησης σε μείζονα ζητήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από τη νέα ηγεσία της ΝΔ και στο θέμα των επενδύσεων, ως βασικής προϋπόθεσης για την ανάπτυξη, καθώς το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης λόγω των εξελίξεων στις Σκουριές. Είναι χαρακτηριστικό πως  ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων περίπου 100 δις τα επόμενα τρία έως πέντε  χρόνια προκειμένου η χώρα να μπορέσει να βγει από την ύφεση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιεί ότι αυτός ο, ζωτικός για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας, στόχος  δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν στέλνονται τέτοιου είδους μηνύματα από την μεταχείριση που υφίσταται η μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση που γίνεται στη χώρα. 

«Στέλνουμε το λάθος μήνυμα σε όποιους ξένους επενδυτές πιστεύουν ακόμα στις πολλές αναπτυξιακές προοπτικές αυτού του τόπου», σημείωσε ο κ Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η ζημιά στην υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο την τοπική οικονομία, αλλά τη συνολική εικόνα της χώρας.

Το παράθυρο συνεννόησης που έμεινε πάντως ανοιχτό μετά και την χθεσινή, πρώτη σφοδρή αντιπαράθεση της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση,  αφορά στην Συνταγματική Αναθεώρηση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει και κατά την εσωκομματική προεκλογική διαδικασία να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση ώστε να είναι ριζική. Την πρόταση αυτή θα παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό και κατά τη συνάντηση που έχει συμφωνηθεί να γίνει κατά την επικοινωνία το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών, όταν ο Πρωθυπουργός συνεχάρη το νέο Πρόεδρο της ΝΔ.

«Θα του ζητήσω να συμφωνήσουμε να προωθήσουμε μία δραστική Συνταγματική Αναθεώρηση συναινώντας αμφότεροι σε όλα τα άρθρα που θα προταθούν για αναθεώρηση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.