Κυρ. Μητσοτάκης: Προανήγγειλε διευκολύνσεις για εμβολιασμένους

Κυρ. Μητσοτάκης: Προανήγγειλε διευκολύνσεις για εμβολιασμένους

Στη μετάλλαξη Δέλτα, που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών τονίζοντας ότι μόνο με πλήρη εμβολιασμό είναι κάποιος ασφαλής.

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι η επικρατούσα μετάλλαξη και πως δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στα μέρη τα οποία βρίσκεται σε έξαρση. 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι ασφαλείς και όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Παράλληλα έκανε έκκληση στους συμπολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να σπεύσουν να εμβολιαστούν καθώς όπως είπε αν δει κανείς τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Μάλιστα είπε ότι στη χώρα μας όλοι οι ενήλικοι έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και πρέπει να απευθυνθούμε «τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν». 

Ο έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε διευκολύνσεις, που θα ανακοινωθούν από εβδομάδα, για όσους έχουν εμβολιαστεί όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αποφευχθούν μελλοντικά lockdown από Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη σιγουριά του ότι μπορεί να επιτευχθεί με την προσπάθεια όλων. 

«Στο ζήτημα του κορονοιού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευτούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων για Τουρκία
 

«Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε ως απαράβατη γραμμή το να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα. 

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την Κύπρο και την περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις» συμπλήρωσε. 

«Η Τουρκία μονίμως εκφράζει αντίρρηση για τα συμπεράσματα και στο βαθμό που η θέση της ΕΕ είναι σταθερή δεν περίμενα μία διαφορετική αντίδραση» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και θεωρώ πως θα συνεχίσει στη λογική της αποκλιμάκωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας – απαντώντας σε άλλο σκέλος της ίδιας ερώτησης - ότι «δεν συναντήθηκα με τον Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο».

Εντός Αυγούστου οι πρώτες εκταμιεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης
 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου.

«Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε.

Τι είπε για τα μη εγκεκριμένα εμβόλια

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η γερμανίδα καγκελάριος άσκησε κριτική σε χώρες όπως η Ελλάδα που δέχονται τουρίστες με μη εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ, ο πρωθυπουργός μίλησε για υπερβολές και απάντησε ότι ο κανονισμός για το πράσινο πιστοποιητικό προβλέπει ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επιτρέπει την είσοδο ταξιδιωτών με εμβόλια που δεν έχουν λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής αρχής. 

«Αν άλλωστε η Γερμανία είχε ουσιαστικές διαφωνίες θα τις είχε εκφράσει κατά το στάδιο της προετοιμασίας (σσ του πράσινου πιστοποιητικού)» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δείτε τις δηλώσεις: