Κυρ. Μητσοτάκης: Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία

Κυρ. Μητσοτάκης: Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία

«Δίνουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους, τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους υπαλλήλους του», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού περιέγραψε τις τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις που εισάγουν οι μεταρρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπογράμμισε πως «τα πανεπιστήμια κλείνουν οριστικά την πόρτα στη βία και την ανομία».

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερεις σαφείς κατευθύνσεις: 

- Διασφαλίζουν στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν σπουδές. θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε σχολή. Ένα όριο που καθορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ.

- Οδηγούν τους ενδιαφερόμενους να φοιτήσουν εκεί που πραγματικά επιθυμούν αντί να καταλήγει τυχαία σε ΑΕΙ που ενδεχομένως να μην αποφοιτήσει.

- Οι ρυθμίσεις θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές με ένα πρόσθετο περιθώριο 2 ή 3 ετών προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

- Οι ρυθμίσεις στέκουν με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν θεσμικό πλαίσιο και όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν ειδικές ομάδες άοπλων αλλά εκπαιδευμένων αστυνομικών.

Live η συζήτηση πριν την ψήφιση του ν/σ για την Παιδεία

«Η βία και ο εκφοβισμός δεν χωράνε στα πανεπιστήμιά μας»

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με τις αλλαγές που οδηγούν στην αναβάθμιση των ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «θέλουμε πανεπιστήμια γνώσης και καινοτομίας, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας», υπογραμμίζοντας πως στα πανεπιστήμια δεν χωράει ούτε η βία ούτε ο εκφοβισμός.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: