Λ. Μενδώνη: Αποφασίστηκε η αποκοπή των δύο ορόφων του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη

Λ. Μενδώνη: Αποφασίστηκε η αποκοπή των δύο ορόφων του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη

Για τη χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυόροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου, κάτω από την Ακρόπολη, μίλησε αναλυτικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στον ΣΚΑΙ.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε για την αποκοπή των δύο ορόφων του ξενοδοχείου που έχει ανεγερθεί στην οδό Φαλήρου, στην περιοχή Μακρυγιάννη. «Το ξενοδοχείο έχει κτιστεί. Είναι ολοκληρωμένο» σημείωσε η κα Μενδώνη. «Η πρώτη πράξη της ιστορίας ξεκινά το 2012, λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα θεμέλιά του. Το 2014 εκδόθηκε υπουργική απόφαση, η οποία μιλούσε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο χώρο. Είναι απόφαση του νυν προέδρου της Βουλής, τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Τασούλα που έλεγε ότι: “Τα τελικά σχέδια πρέπει να ελεγχθούν ξανά από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ο όρος 7 της απόφασης». Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Το 2016 και το 2018 δόθηκαν άδειες από το ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει η ανέγερση του ξενοδοχείου το οποίο και ολοκληρώθηκε. Το 2018 έγινε μια πολύ μεγάλη διαμαρτυρία λόγω του ύψους του ξενοδοχείου, το οποίο ακολουθούσε το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και από κει και πέρα για το θέμα έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας και ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί και το θέμα στο ΚΑΣ, για να συζητηθεί και να εξεταστεί σε τι ύψος λογικά πρέπει να είναι αυτό το κτήριο. Το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτήριο έπρεπε να είναι στα 24 μ ύψος συν βεβαίως τις απολήξεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει για διάφορα έργα, όπως μηχανήματα ή κάποιες πέργκολες κ.ά. «

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του συμβουλίου, «οι δύο όροφοι συν τα επιπλέον, πρέπει να αποκοπούν.» Η υπουργός τόνισε πως ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. «Δεν είναι απλά πράγματα αυτά» είπε. «Παρόλα αυτά πρέπει κανείς να σκεφτεί ποιο είναι το μείζον αγαθό στην περιοχή.»

Όπως ανέφερε, το θέμα δεν πέρασε ποτέ από ΚΑΣ από το 2014 και μετά, όπως έπρεπε να περάσει. Ο επιχειρηματίας «τυπικά είχε την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, από την Περιφερειακή Υπηρεσία, που του έλεγε ότι είσαι εντάξει. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος επιχειρηματίας είχε την απόφαση του 2014 στα χέρια του, που του έλεγε ότι τα τελικά σχέδια πρέπει να υποβληθούν στο ΚΑΣ, πράγμα που δεν έκανε.»

Η απόφαση του κ. Τασούλα με βάση ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ –η νυν υπουργός ως γενική γραμματέας προήδρευε τότε στο ΚΑΣ- λέει ότι τα τελικά σχέδια πρέπει να έρθουν προς θεώρηση στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. «Αν έρχονταν, τότε εκ των πραγμάτων, η Κεντρική Υπηρεσία θα πήγαινε το θέμα στο ΚΑΣ.» είπε η Λίνα Μενδώνη, συμπληρώνοντας πως το συμβούλιο συζήτησε για περίπου έξι ώρες, με τηλεδιάσκεψη και ομόφωνα γνωμοδότησε για την αποκοπή των δύο ορόφων.

«Είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση» είπε η υπουργός Πολιτισμού. «Νομίζω, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, ότι το συζήτησε το Συμβούλιο. Είναι προφανές ότι η όποια αποζημίωση είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου, από την αξία της Ακρόπολης. Είναι κάποια πράγματα, στα οποία το μείζον αγαθό έχει πραγματικά τον τεράστιο και καθοριστικό ρόλο.»

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας η Λίνα Μενδώνη αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού προετοιμάζεται για το άνοιγμα καταρχήν των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. «Εννοείται ότι προκειμένου να ανοίξουμε, θα πρέπει -και ήδη έχουμε θέσει αυτό το θέμα και έχω μιλήσει με τον Υπουργό Υγείας- κάθε αρχαιολογικός χώρος από τους μείζονες, διότι οι μικροί δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, να έχει το δικό του πρωτόκολλο ασφαλούς χρήσης του, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες.» επεσήμανε. «Περιμένουμε τις οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας, από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, να μας δώσουν προδιαγραφές, προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο -να είστε σίγουρος ότι θα είναι ο ασφαλέστερος- θα επαναλειτουργήσουμε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.»

Συμφώνησε πως πλέον δεν μπορούν οι επισκέπτες ούτε να περιμένουν στον ήλιο ούτε και να μπαίνουν μαζικά. Η αρχή θα γίνει από τους αρχαιολογικούς χώρους γιατί είναι ανοιχτοί και αφού «εξομαλυνθεί η κατάσταση σε αυτούς στη συνέχεια θα ανοίξουν τα μουσεία που είναι κλειστοί χώροι, και που ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν και τον κλιματισμό. Αυτά θα γίνουν σε έναν δεύτερο χρόνο. Σήμερα επίσης, έχω τηλεδιάσκεψη με την κ. Ευαγγελάτου, τον κ. Κουμεντάκη και τον κ. Λιγνάδη προκειμένου να έχομε ετοιμότητα, μόλις έχουμε τις προδιαγραφές, πώς θα πρέπει να προσαρμοστεί το Φεστιβάλ Αθηνών και ενδεχομένως οι άλλες μεγάλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.»

Προβλέπει πως θα γίνουν σίγουρα «μικρότερες εκδηλώσεις, πιθανότατα μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, για περιορισμένο αριθμό θεατών. Αν περάσει ένα καλοκαίρι χωρίς τα μεγάλα Φεστιβάλ, τουλάχιστον, να μη λείψει ο Πολιτισμός σε όλη την Ελλάδα, έτσι όπως τον έχουμε συνηθίσει. Γιατί αυτό θα ήταν ένα μήνυμα μιζέριας και απαισιοδοξίας».