La Repubblica: Ο Juncker μπορεί να παραιτηθεί τον Μάρτιο, λόγω της περιορισμένης φιλοδοξίας των κυβερνήσεων

La Repubblica: Ο Juncker μπορεί να παραιτηθεί τον Μάρτιο, λόγω της περιορισμένης φιλοδοξίας των κυβερνήσεων

«Ο Juncker μπορεί να παραιτηθεί τον Μάρτιο, λόγω της περιορισμένης φιλοδοξίας των κυβερνήσεων», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο Alberto D''Argenio, «η καθοριστική μάχη θα δοθεί τον Μάρτιο», όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ή θα παραιτηθεί.

Πρόκειται για πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία ο Juncker βρίσκεται μπροστά σε καθοριστική επιλογή: είτε να δώσει την καθοριστική συμβολή του σε μια Ευρώπη ικανή να ατενίσει το μέλλον με την πρέπουσα φιλοδοξία είτε να αρνηθεί να διαχειριστεί την παρακμή, αφήνοντας το υπόλοιπο ήμισυ της θητείας του σε έναν από τους αντιπροέδρους του. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, φαβορί φέρεται να είναι ο Φινλανδός κεντροδεξιός Jyrki Katainen.

Η La Repubblica υπενθυμίζει ότι ο Juncker αρνήθηκε να ερμηνεύσει τους κανόνες με αυτοματισμούς, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του Manuel Barroso. Σύμφωνα με την εφημερίδα όμως, μεγάλο μέρος της απογοήτευσης του Juncker οφείλεται στο ότι πολλές κυβερνήσεις (κυρίως της Ολλανδίας και της Γερμανίας) φέρονται να του ζήτησαν να μην παρουσιάσει στις 8 Μαρτίου τη «Λευκή Βίβλο» για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπάρχουν προφανώς φόβοι και δισταγμοί που συνδέονται με τις διάφορες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

«Παράλληλα προκύπτουν δυσκολίες στο να συμφωνήσουν όλοι σε ό,τι αφορά την οδό που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη σύνοδο της Ρώμης για τα 60 χρόνια των ευρωπαϊκών συνθηκών -φτάνει να σκεφθούμε τις διαφορές ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Orban-, με τον Gentiloni να είναι ο μοναδικός ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να ταυτιστεί με τα φιλόδοξα σχέδια του Juncker», γράφει η La Repubblica.

Η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για παραίτηση Juncker

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica που ήθελε τον Jean-Claude Juncker να ετοιμάζεται να παραιτηθεί από την προεδρία της Κομισιόν προέβησαν οι Βρυξέλλες.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αποσαφήνισε πως ο κ. Juncker θα ολοκληρώσει τη θητεία του, το 2019, και κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην επαναλαμβάνουν φήμες.

Τόνισε πως ο κ. Juncker θα παραμείνει απόλυτα αφοσιωμένος και δραστήριος στο έργο της επιτροπής έως το τέλος της εντολής του.

Ο εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε ωστόσο πως ο κ. Juncker δεν προτίθεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Sandro Gozi: H θέση του Jean-Claude Juncker είναι απόλυτα ορθή

«H θέση του Jean-Claude Juncker είναι απόλυτα ορθή», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Sandro Gozi, σχετικά με τις σημερινές αποκαλύψεις της εφημερίδας La Repubblica.

Η Ιταλική εφημερίδα έγραψε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, ο πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να παραιτηθεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο, διότι κάποιες χώρες (κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία) δεν στηρίζουν τα σχέδιά του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου». Παρά την διάψευση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, η εφημερίδα της Ρώμης έγραψε πριν από λίγο στη διαδικτυακή της έκδοση ότι «αξιόπιστες πηγές με τις οποίες ήρθε σε επαφή, επιβεβαίωσαν και πάλι την είδηση».

«Δεν γνωρίζω κάτι σχετικά με αυτό τον κίνδυνο και εύχομαι να μην είναι πραγματικός. Θεωρώ πάντως απόλυτα ορθή τη στάση του Juncker, αν και, επαναλαμβάνω, δεν έχω πληροφορίες από πρώτο χέρι. Και ελπίζω πραγματικά, αν υπάρχουν κρίσιμα προβλήτα, να ξεπερασθούν γρήγορα», δήλωσε ο Gozi στη La Repubblica. Πρόσθεσε ότι «είναι θεμελιώδους σημασίας η Κομισιόν να παρουσιάσει την Λευκή Βίβλο πριν από τις 25 Μαρτίου», υπενθυμίζοντας ότι «επρόκειτο για αίτημα της κυβέρνησης Renzi, που έγινε στον Juncker πριν από έναν χρόνο και το οποίο τώρα η κυβέρνηση Gentiloni θέτει και πάλι».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Ιταλός υφυπουργός Προεδρίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα συμπληρώνει:

«Είναι απόλυτα ορθό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργασθεί για να σεβασθεί τη δέσμευση αυτή. Ευχόμαστε να είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, έκφραση αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και οι προτάσεις να έχουν στόχο την εκ νέου στήριξη της Ευρώπης, ιδίως με αναφορά στο κοινωνικό σύμφωνο και στην ενίσχυση της διακυβέρνησης του ευρώ. Αυτό είναι το αίτημά μας και η θέση της Ιταλίας».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Φωτογραφία: SOOC