Το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Με τον νέο αρχηγό του, τον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών Sebastian Kurz, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, φέρεται να έχει σημαντικό προβάδισμα και να κατακτά την πρώτη θέση στις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, καταδεικνύουν δύο νέες δημοσκοπήσεις τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύονται σήμερα.

Στην πρώτη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 33% και διαφορά επτά μονάδων από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (26%), που ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους, ενώ το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο εμφανιζόταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%, περιορίζεται πλέον σε ένα 24%.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 9% ενώ μόλις 4% συγκεντρώνει το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ («Νέα Αυστρία»), το οποίο σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν από την ανάδειξη του Sebastian Kurz στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος εμφανιζόταν με διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές, ενώ, σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση, φέρεται να είναι δύσκολη ακόμη και η εκ νέου είσοδος του στη Βουλή, καθώς ισχύει το όριο του 4%.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση, του εβδομαδιαίου πολιτικοοικονομικού περιοδικού Profil, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει 32%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 28%, το Κόμμα των Ελευθέρων 25%, οι Πράσινοι 8% και το ΝΕΟΣ 5%.

Στην ίδια δημοσκόπηση του Profil, στο ερώτημα της υποθετικής απευθείας εκλογής του καγκελάριου – του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης – ο Sebastian Kurz συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και ο νυν Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Christian Kern το 32%.

Ακολουθούν, με ποσοστό 13%, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων (2%), η επικεφαλής των υποψηφίων των Πράσινων και ο αρχηγός του ΝΕΟΣ με ποσοστό επίσης 2%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ