Λέσβος: Στους δρόμους χιλιάδες μετανάστες - Μπλόκα της αστυνομίας στη Μόρια

Λέσβος: Στους δρόμους χιλιάδες μετανάστες - Μπλόκα της αστυνομίας στη Μόρια

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση γύρω από τον καταυλισμό της Μόριας στην Λέσβο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ της περιοχής, όπου διέμεναν χιλιάδες μετανάστες. Σε κατάσταση επιφυλακής οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ δύο μπλόκα της ΕΛΑΣ αποτρέπουν τους συγκεντρωμένους να κατευθυνθούν προς την Μυτιλήνη.

Πιο αναλυτικά, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ -οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από την Αθήνα- έχουν δημιουργήσει δύο μπλόκα στο νησί, προκειμένου να αποτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν στην πόλη της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος φραγμός έχει δημιουργηθεί σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το ΚΥΤ και στο σημείο βρίσκονται περίπου 4.000 μετανάστες, ενώ το δεύτερο μπλόκο βρίσκεται στην περιοχή του Καρά Τεπέ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι χιλιάδες μετανάστες που διέμεναν μέχρι πρότινος στην Μόρια βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα μεταξύ των δύο φραγμών και άλλοι στα χωράφια γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ - Επί ποδός η Πυροσβεστική

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ενώ νωρίς το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ αναχώρησαν από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 προκειμένου να συνδράμουν το έργο της αποκατάστασης της τάξης στην Λέσβο.

Παράλληλα, σημειώνεται πως ότι η κατάσβεση της πυρκαγιάς περιμετρικά και εντός του ΚΥΤ Μόριας έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για εντοπισμό νεκρών ή τραυματιών εντός της εγκατάστασης. 

Η πρώτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για φωτιά στον καταυλισμό ήταν στις 11.30 το βράδυ. Νωρίτερα, στις 9 μ.μ. δύο δασικές πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει στην αντίθετη πλευρά του νησιού, στις περιοχές Βατούσα και Αντίσσα με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού.

Στην Λέσβο κλιμάκιο της κυβέρνησης μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα.

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου».