Λίντνερ: Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Λίντνερ: Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ τόνισε πως με το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη της Γερμανίας στην Ελλάδα αναφορικά με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Σχετικά με τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, ο Λίντνερ σχολίασε πως «έγιναν πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και η οικονομική εξέλιξη δείχνει ότι οι αυτές οι προσπάθειες ήταν επιτυχημένες. Για την Ελλάδα αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο αυτήν την εβδομάδα με τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας των ελληνικών δημοσιονομικών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Ελλάδα σίγουρα δεν έχει τελειώσει με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων, το ύψος του χρέους είναι πολύ μεγάλο, στο σκέλος της οικονομικής ανάπτυξης υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ενίσχυσης, αλλά η κατεύθυνση είναι σωστή και χρήζει μεγάλου σεβασμού.»

Σε ερώτηση για το αν η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει ένα «εργαλείο» για τον πληθωρισμό, απάντησε πως «το πρόγραμμα NextGenerationEU ήταν μία μοναδική προσπάθεια. Τα ποσά από αυτό το πρόγραμμα δεν έχουν εξαντληθεί. Αντίθετα, είμαστε στην αρχή των σχεδίων ανάπτυξης και ανθεκτικότητας. Αυτά τα ποσά που σχεδιάστηκαν για την πανδημία και την περίοδο που ακολουθεί μας βοηθούν τώρα στον μετασχηματισμό για την ψηφιοποίηση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μας βοηθούν επίσης στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον. Δεν βλέπω καμία αναγκαιότητα για ένα νέο πρόγραμμα της ΕΕ. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού υπεύθυνες είναι οι εθνικές κυβερνήσεις και τα κράτη-μέλη. Στην Αθήνα άκουσα ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται στο θέμα αυτό με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.»

Τέλος, αναφορικά με το αν μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει με την αλληλεγγύη της Γερμανίας, απάντησε «Ναι. Κανείς δεν επιτρέπεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, χωρίς να υπάρχει σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε επαφές συνομιλιών και μία διπλωματική συμφωνία. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία γίνονται σεβαστές. Μόνον στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι δυνατή μία συμφωνία.»

Η συνάντηση με Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο Κρίστιαν Λίντνερ, είχε συνάντηση σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην έξοδο της χώρας μας από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας που επίκειται τον Αύγουστο και τον στόχο να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «εντυπωσιακά» τα στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε την στήριξη της χώρας του στη μετάβαση στην κανονική εποπτεία.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια