Το Λονδίνο εγγυάται τα δικαιώματα των 3 εκατ. Ευρωπαίων μετά το Brexit

Το Λονδίνο εγγυάται τα δικαιώματα των 3 εκατ. Ευρωπαίων μετά το Brexit

Η παρουσία και τα δικαιώματα των 3 εκατομμυρίων περίπου πολιτών των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι διασφαλισμένα και μετά το Brexit, διαβεβαίωσε η κυβέρνηση του Λονδίνου.

«Είμαστε καθαροί εξαρχής ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε. είναι κορυφαία μας προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο David Davis, επικεφαλής της βρετανικής διαπραγματευτικής ομάδας. «Θα στηρίξουμε τον καθένα που επιθυμεί να παραμείνει, έτσι ώστε να διαθέτει εγγυημένο στάτους μέσω ενός νέου, ξεκάθαρου και σαφώς ορισμένου συστήματος», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται διετής περίοδος μετά το Brexit -πρακτικά, δηλαδή, από την άνοιξη του 2019 μέχρι την άνοιξη του 2021- κατά την οποία θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να υποβάλουν αίτημα για μόνιμη διαμονή και εργασία υπό καθορισμένες συνθήκες. Ακόμη και οι περιστασιακά εργαζόμενοι θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν αιτήματα για πρόσβαση στο βρετανικό σύστημα -τα οποία, όπως τονίστηκε, κατά κανόνα θα γίνονται δεκτά. 

Διαβάστε Περισσότερα