Το Λονδίνο παραδέχεται: Θα πληρώσουμε την Ε.Ε. για το Brexit

Το Λονδίνο παραδέχεται: Θα πληρώσουμε την Ε.Ε. για το Brexit

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αναγνώρισε για πρώτη φορά χθες επισήμως ότι θα αναγκαστεί να καταβάλει στην Ε.Ε. σημαντικό ποσό προκειμένου να προχωρήσουν ομαλά οι διαπραγματεύσεις και η διαδικασία του Brexit. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αποφεύγουν να ορίσουν το ύψος της «αποζημίωσης», καθώς υπάρχει έντονη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από αυτό το θέμα -τόσο εντός συνόρων όσο και ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε., όπως και η Ε.Ε. έχει υποχρεώσεις έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δεν αίρονται με την αποχώρηση -και οι οποίες είναι αναγκαίο να επιλυθούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιστολή της αρμόδιας υπουργού, Joyce Anelay, προς τη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία γίνεται για πρώτη φορά λόγος για «οικονομική διευθέτηση».

Όσον αφορά το ακριβές ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το Λονδίνο, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για «λογαριασμό» που θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί κάτι τέτοιο η βρετανική πλευρά.