Λονδίνο: Στους 17 οι νεκροί, τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι

Λονδίνο: Στους 17 οι νεκροί, τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι

Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στον 24ώροφο πύργο Grenfell, πιθανότατα θα αυξηθεί προειδοποιούν αξιωματικοί της μητροπολιτικής αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους 17 άτομα, με 18 από τους 78 τραυματίες να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για 20 αγνοούμενους που αναζητούνται ακόμα από τους συγγενείς τους και τις αρχές.

Σύμφωνα με το BBC, η φωτιά ξεκίνησε στις 1:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης από τον δεύτερο όροφο του κτηρίου και οι φλόγες άρχισαν γρήγορα να σκαρφαλώνουν προς τα πάνω, στα υπόλοιπα διαμερίσματα (120 συνολικά).

Η Daily Mail μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αρκετοί κάτοικοι είχαν βγει στα παράθυρα και προσπαθούσαν να κατέβουν με αυτοσχέδια σχοινιά από σεντόνια δεμένα μεταξύ τους ενώ αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στον φλεγόμενο πύργο πήδηξαν από τα παράθυρα, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες καλούσαν τους ενοίκους να τολμήσουν να φύγουν ή, στην περίπτωση που αυτό δεν ήταν εφικτό, να σφραγίσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους με βρεγμένες πετσέτες, ώστε να κρατήσουν έξω τους καπνούς.

Καταλύτης στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιά ήταν και η εξωτερική πλαστική μόνωση του κτηρίου που είχε προστεθεί πριν λίγα χρόνια.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τheresa May, μετέβη σήμερα στο κτίριο κατοικιών του δυτικού Λονδίνου, όπως φαίνεται σε φωτογραφία του Reuters, που δείχνει την Μay να περπατάει μαζί με μια ομάδα πυροσβεστών και λίγο πιο κάτω ένα πυροσβεστικό όχημα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να παραπέμπουν σε τρομοκρατική ενέργεια σχετικά με την πυρκαγιά.

Έφτασαν στην κορυφή του πύργου οι πυροσβέστες, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αναζήτηση επιζώντων

Η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Dany Cotton δήλωσε σήμερα ότι οι πυροσβέστες έφθασαν στον τελευταίο όροφο του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πραγματοποιήσουν ενδελεχή έρευνα γιατί δεν είναι ασφαλές γι αυτούς να περπατούν στις άκρες των καμένων χώρων του.

Σε συνέντευξή της στο ITV, η Cotton είπε ότι "κάποιες από τις εσωτερικές δομές (του κτιρίου) δεν θεωρούνται αυτή τη στιγμή ασφαλείς, ωστόσο είναι ασφαλής ο κεντρικός πυρήνας του. Επομένως, οι πυροσβέστες μου ανέβηκαν στον τελευταίο όροφο χθες το βράδυ, πραγματοποίησαν την αρχική, σύντομη έρευνα από τις εισόδους των διαμερισμάτων".

"Παρότι έχουμε ανέβει εκεί, δεν έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε ενδελεχή έρευνα και μέχρι να μπορέσουμε να καταστήσουμε ασφαλές το κτίριο δεν θέλω να διακινδυνεύσω την ασφάλεια των πυροσβεστών μου αυτή τη στιγμή".

Η Cotton είπε ότι στατικοί μηχανικοί και ειδικοί αστικής έρευνας και διάσωσης θα επιθεωρήσουν το κτίριο σήμερα και όταν κριθεί ασφαλές θα πραγματοποιηθεί πλήρης έρευνα.

Κενά στην πυρασφάλεια(;)

Ειδικοί στην ασφάλεια κτηρίων υπογραμμίζουν την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας επικαλούμενοι τα έγγραφα της τελευταίας ανακαίνισης αλλά οι τοπικές αρχές αρνούνται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.

Παρόμοια στάση τηρεί και η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Rydon που οικοδόμησε το κτήριο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση "ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια" του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ένοικοι του κτηρίου διαμαρτύρονταν πως η διαχειρίστρια δεν είχε φροντίσει για τα αναγκαία μέτρα πυρασφάλειας. Στο παρελθόν, ένα περιστατικό απότομης αύξησης στην τάση του ρεύματος είχε αποδοθεί σε «ελαττωματικές καλωδιώσεις».

Ο Πύργος αποτελείται από 24 ορόφους που φιλοξενούν εκατοντάδες και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε πέρσι. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει.

Η πρωθυπουργός Theresa May, δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα διαμηνύοντας πως «εάν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το κάνουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

(Φωτογραφία: Jack Taylor/Getty Images/Ideal Image)