Λονδίνο: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης - Καταδικασμένος το 2012 για τρομοκρατία

Λονδίνο: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης - Καταδικασμένος το 2012 για τρομοκρατία

Ο 28χρονος Ουσμάν Καν είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία που ταυτοποίησε τα στοιχεία του. Ο δράστης είχε σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις και κατά την επίθεσή που πραγματοποίησε σκότωσε με μαχαίρι δύο ανθρώπους, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο Ούσμαν Καν ήταν ένας πρώην κρατούμενος ο οποίος είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία, διευκρίνισε σήμερα ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας Νιλ Μπάσου.

«Το πρόσωπο αυτό ήταν γνωστό στις αρχές, καθώς είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατικές παραβάσεις. Ο δράστης είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018», σημειώνει ο υπεύθυνος της αστυνομίας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, στην οποία διευκρινίζεται ότι έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στην κομητεία του Στάφορντσιρ, στην κεντρική Αγγλία, όπου διέμενε ο δράστης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για την συμμετοχή του σε ομάδα που ήθελε να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να συστήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν.

Πριν από την έναρξη της συνόδου της επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσεων της βρετανικής κυβέρνησης (Cobra) κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι έχει υπογραμμίσει «εδώ και καιρό» ότι «είναι σφάλμα να επιτρέπεται στους βίαιους εγκληματίες να βγαίνουν από τη φυλακή πρόωρα».

Η χθεσινή επίθεση, η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική», συνέβη στο ίδιο μέρος όπου είχε γίνει και πάλι επίθεση το 2017 και σημειώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Τρεις άνθρωποι, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, τραυματίστηκαν επίσης. Ο διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας υγείας της Βρετανίας (NHS) Σάιμον Στίβεν διευκρίνισε ότι ο ένας από τους τραυματίες βρισκόταν χθες το βράδυ σε «κρίσιμη, αλλά σταθερή» κατάσταση, ο δεύτερος «σε σταθερή κατάσταση», ενώ το τρίτο πρόσωπο υπέστη «λιγότερο σοβαρά τραύματα» από την επίθεση.

Η αστυνομία δεν αναζητεί άλλους υπόπτους

Η βρετανική αστυνομία δεν αναζητεί άλλους υπόπτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός της Βρετανίας που είναι αρμόδιος για θέματα ασφάλειας Μπράντον Λιούις στο Sky News.

Η αστυνομία θα εξετάσει επίσης τους όρους που επιβάλλονται σε ανθρώπους, όπως ο δράστης της επίθεσης αυτής, σημείωσε ο υπουργός σε δηλώσεις που έκανε παράλληλα στον ραδιοσταθμό του BBC, μετά την επιβεβαίωση από τις αρχές ότι ο 28χρονος Ούσμαν Καν όπως κατονόμασε τον δράστη είχε καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και είχε αποφυλακιστεί πέρυσι.

"Υπάρχουν όροι που επιβάλλονται στους ανθρώπους σε αυτήν την περίπτωση και ένα από τα πράγματα που θα εξετάσει η αστυνομία είναι αυτοί οι όροι στο πλαίσιο της έρευνας" που διεξάγει για την επίθεση, σημείωσε στη δήλωση που έκανε στο BBC.

Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από τις βρετανικές αρχές, στράφηκε εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονταν στο Fishmonger''s Hall κοντά στην Γέφυρα του Λονδίνου και συνέχισε έως ότου τέθηκε υπό έλεγχο από περαστικούς στη γέφυρα αυτή στο κέντρο της οικονομικής συνοικίας της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου πριν από δύο χρόνια είχε σημειωθεί άλλη αιματηρή επίθεση από ισλαμιστές μαχητές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ